Геотермалне електране будућност Војводине

На позив Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и француске компаније ES Geothermie, Милан Глушац, председник општине Врбас, учествовао је данас у оснивању Радне групе за унапређење реализације развоја пројеката геотермалних електрана на територији АП Војводине. Ова радна група пред себе је поставила циљ да реализује прве геотермалне електране и снабдевање система даљинског грејања и индустрије из постојећих војвођанских геотермалних потенцијала.

Како је речено, активности овог тела темеље се на Меморандуму о разумевању потписаним између Покрајинске владе и француске компаније ES Geothermie у марту 2017. године, на основу кога је приликом посете председника Француске Емануела Макрона нашој земљи потписан протокол о даљој сарадњи у циљу реализације овог пројекта. 

Чланови радне групе, уз Глушца, постали су и Наташа Лазаревић, IEL OIE Balkan Renewable Energy, Jean Jacques Graff, директор компаније ES Geothermie, Justine Mouchot, руководилац на пројекту GOSPEL, Данијела Радош, Рудолф Тот и Славољуб Арсенијевић из Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Милан Поповић из НИС Газпрома, Ивана Демић из Научно техничког центра НИС Нафтагас, Бојан Богдановић из ЕБРД-а, Мирослав Ћићулић, директор топлане Кикинда, и Давор Андрашић, руководилац Суботичке топлане. 

"Први, оснивачки састанак био је прилика за размену искустава са члановима Радне групе који долазе из Француске и уводном представљању модела и решења који су актуелни у овој европској држави. Општина Врбас има велики геотермални потенцијал и то нас је препоручило за чланство у овом телу. Надамо се да ће нова, модерна решења коришћења ове енергије бити изводљива и у нашем случају, те да ћемо у будућности геотермално богатство моћи користити у корист грађана општине Врбас. У области енергетске ефикасности сви нас препознају и желимо да једну од водећих улога имамо и у савременом коришћењу геотермалних потенцијала", рекао је након састанка Глушац.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"