Дечија недеља од 07. до 13. октобра

Од 07. до 13. октобра одржава се Дечија недеља. Ове године манифестација обележава значајан јубилеј - 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права. Мото овогодишње Дечије недеље је "Да право свако - дете ужива лако".

И општина Врбас, њене установе и институције, традиционално ће узети учешће у овогодишњој Дечијој недељи. За наредне дане припремљен је богат програм у ком ће учествовати деца из вртића и ученици основних и средњих школа из свих места општине Врбас.

Поштујући препоруку "Пријатеља деце Србије" да се организује сусрет деце и старијих лица "Мост међу генерацијама", већ првог дана Дечије недеље у Клубу за стара и одрасла лица одржан је шаховски турнир у ком су умеће укрстили млади са једне, и старија лица са друге стране, промовишући сарадњу и пријатељске односе међу свим генерацијама.

У уторак, 08. октобра у 10.00 часова, у биоскопу "Југославија", у оквиру отварања "Дечије недеље" биће изведен програм у коме учествују деца из ПУ "Бошко Буха" и ученици из основних школа "Светозар Милетић", "Петар Петровић Његош", "20. октобар", и "Братвство - јединство".

У среду, 09. октобра у 09.30 часова, биће уприличен састанак представника ђачких парламената поводом 30. година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета. Деца из вртића "Сунцокрет" истога дана посетиће Центар за физичку културу, док ће у четвртак, 10. октобра у 16.00 часова, ОШ "Светозар Милетић" организовати радионицу "Медији и изражавање". У петак, 11. октобра у 09.30 часова биће уприличен пријем за децу код председника општине. Истога дана је на програму турнир у малом фудбалу за ученике основних школа, у ЦФК "Драго Јововић".

Низ активности у Дечијој недељи имаће и Црвени крст Врбаса. Свакодневно у просторијама ове организације одржаваће се радионице, изложбе и дружења намењена деци из маргинализованих породица, особама са сметњама у развоју и другим. У  петак, 11. октибра у 17.00 часова, штићеници Удружења за помоћ МНРО "Кућица" ће извести драмску радионицу, док ће у недељу, 13. октобра у 11.00 часова, у Канцеларији за младе, Удружење грађана "Мултиарт" одржати ликовну радионицу.

Центар за физичку културу "Драго Јововић" ће поводом Дечије недеље омогућити бесплатан улаз за децу на базен, у недељу, 13. октобра од 12.00 до 19.00 часова. Предшколска установа "Бошко Буха" организује традиционалну акцију прикупљања помоћи "Деца деци", а Народна библиотека "Данило Киш" ће у току Дечије недеље имати бесплатан упис ученика првих разреда основних школа.

Поводом наступајуће Дечије недеље и у знак обележавања три деценије од усвајања Конвенције УН о правима детета, Народна библиотека "Данило Киш" и Културни центар Врбаса расписали су и ликовни и литерарни конкурс. Тема конкурса је и овогодишњи слоган манифестације - "Да право свако – дете ужива лако".

Деци предшколског и млађег узраста Предшколске установе "Бошко Буха" намењен је ликовни конкурс, док оба вида изражавања стоје на располагању ученицима основних и средњих школа и штићеницима Удружења за помоћ МНРО "Кућица". Радове се могу доставити лично или поштом на адресу: НБ "Данило Киш", Маршала Тита 87, 21640 Врбас, најкасније до 08. новембра. Неопходно је да радови садрже име и презиме ученика, податке о школи и разреду. Пожељно је да литерарни радови буду у штампаној форми. Број литерарних и ликовних радова није ограничен.


 

КУЛТУРА

Стигло првих 1.000 доза вакцине против грипа

15. окт 2019. КУЛТУРА

Стигло првих 1.000 доза вакцине против грипа

Дом здравља "Вељко Влаховић" добио је данас првих 1.000 д...

Отворен конкурс за организацију изложби

10. окт 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс за организацију изложби

Ликовна галерија Културног центра Врбаса позвала је свр з...

Веселин Милићевић победник фестивала "Булка"

05. окт 2019. КУЛТУРА

Веселин Милићевић победник фестивала "Булка"

Афористичар, сатиричар и песник за децу из Врбаса Веселин...

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...