Ове недеље у главној улози су деца и млади

Серијом активности на више места, радионицама, посетама установама и организацијама, сусретима и дружењима у вртићима и школама, предавањима и такмичењима, протичу дани овогодишње Дечије недеље.

Отварање традиционалне манифестације која ове године носи слоган "Да право свако - дете ужива лако" и обележава значајан јубилеј - 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, одржано је у уторак у биоскопу Југославија, а звезде приредбе били су деца из Предшколске установе "Бошко Буха" и ученици четири основне школе из Врбаса.

Децу на приредби поздравиле су Марјана Мараш, председница Одбора за обележавање Дечије недеље и председница СО Врбас, и Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас, које су истакле да деца требају бити фокус друштва сваке недеље у години, али да Дечија недеља посебно подсећа на обавезу старијих да створе услове за безбедан раст и развој младих генерација.

Сусрет ученика основних и средњих школа организован је и у среду приликом организовања заједничке свечане седнице представника ђачких парламената. У великој сали СО Врбас млади парламентарци су се сусрели са председник општине Миланом Глушцем, заменицом председника општине Миљаном Штулић, помоћницом председника општине за образовање Даницом Парошки, и координаторком Канцеларије за младе Јеленом Антић. Обележавајући 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, учесници скупа су се осврнули на положај младих у друштву, посебно њиховим правима, на шта их је анализом и презентацијом Конвенције подсетила Даница Парошки. Чланови ђачких скупштина представили су домаћинима парламенте из којих стижу и изнели своја виђења успешности реализације дечијих права и сугестије како их унапредити.

Активно је било и у Народној библиотеци "Данило Киш". Ученици првог разреда Основне школе "20. октобар", у пратњи учитељица Биљане Перовић, Сање Боровић и Весне Звијер, посетили су ову установу и добили прилику да се друже са песником Бранком Стевановићем. Као поклон поводом Дечије недеље, Народна библиотека омогућила је свим првацима бесплатно учлањење.

У Основној школи "Петар Петровић Његош" ученици нижих разреда који похађају продужени боравак, као и они из старијих одељења обухваћени пилот пројектом једносменског рада, о правима која гарантује Конвенција УН, разговарали су наставницом Снежаном Ковач, Овај разговор био је део радионице коју су још чинили краћи позоришни комад, краткометражни филм и читање Конвенције, како би се на крају дружења заједнички сложила "Слагалицу дечијих права". У овој школи тече и хуманитарна акција "Друг другу" у којој се прикупља школски прибор који ће бити прослеђен Црвеном крсту и подељен малишанима из социјално угрожених породица.

Добра забава није изостала ни у Основној школи "Светозар Милетић". Уз књиге и школски прибор у двориште и учионице је стигло и стотине балона, на "Балонијаду".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"