Ове недеље у главној улози су деца и млади

Серијом активности на више места, радионицама, посетама установама и организацијама, сусретима и дружењима у вртићима и школама, предавањима и такмичењима, протичу дани овогодишње Дечије недеље.

Отварање традиционалне манифестације која ове године носи слоган "Да право свако - дете ужива лако" и обележава значајан јубилеј - 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, одржано је у уторак у биоскопу Југославија, а звезде приредбе били су деца из Предшколске установе "Бошко Буха" и ученици четири основне школе из Врбаса.

Децу на приредби поздравиле су Марјана Мараш, председница Одбора за обележавање Дечије недеље и председница СО Врбас, и Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас, које су истакле да деца требају бити фокус друштва сваке недеље у години, али да Дечија недеља посебно подсећа на обавезу старијих да створе услове за безбедан раст и развој младих генерација.

Сусрет ученика основних и средњих школа организован је и у среду приликом организовања заједничке свечане седнице представника ђачких парламената. У великој сали СО Врбас млади парламентарци су се сусрели са председник општине Миланом Глушцем, заменицом председника општине Миљаном Штулић, помоћницом председника општине за образовање Даницом Парошки, и координаторком Канцеларије за младе Јеленом Антић. Обележавајући 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, учесници скупа су се осврнули на положај младих у друштву, посебно њиховим правима, на шта их је анализом и презентацијом Конвенције подсетила Даница Парошки. Чланови ђачких скупштина представили су домаћинима парламенте из којих стижу и изнели своја виђења успешности реализације дечијих права и сугестије како их унапредити.

Активно је било и у Народној библиотеци "Данило Киш". Ученици првог разреда Основне школе "20. октобар", у пратњи учитељица Биљане Перовић, Сање Боровић и Весне Звијер, посетили су ову установу и добили прилику да се друже са песником Бранком Стевановићем. Као поклон поводом Дечије недеље, Народна библиотека омогућила је свим првацима бесплатно учлањење.

У Основној школи "Петар Петровић Његош" ученици нижих разреда који похађају продужени боравак, као и они из старијих одељења обухваћени пилот пројектом једносменског рада, о правима која гарантује Конвенција УН, разговарали су наставницом Снежаном Ковач, Овај разговор био је део радионице коју су још чинили краћи позоришни комад, краткометражни филм и читање Конвенције, како би се на крају дружења заједнички сложила "Слагалицу дечијих права". У овој школи тече и хуманитарна акција "Друг другу" у којој се прикупља школски прибор који ће бити прослеђен Црвеном крсту и подељен малишанима из социјално угрожених породица.

Добра забава није изостала ни у Основној школи "Светозар Милетић". Уз књиге и школски прибор у двориште и учионице је стигло и стотине балона, на "Балонијаду".

 

КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

22. феб 2020. КУЛТУРА

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

Доделом књижевне награде "Небојша Деветак", уручењем покл...

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

20. феб 2020. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

19. феб 2020. КУЛТУРА

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

Народна библиотека "Данило Киш" обележиће у петак, 21. фе...

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

11. феб 2020. КУЛТУРА

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

Афористичар, сатиричар и дечији песник Веселин Милићевић ...