Врбас прославио Дан општине

Свечаном седницом Скупштине општине, представљањем резултата рада између два празника и доделом признања најуспешнијим појединцима и организацијама, у недељу је обележен 20. октобар - ДАН ОПШТИНЕ ВРБАС.

За ову прилику гости Врбаса били су многи пријатељи нашег града, представници општина и градова Војводине и Србије, братских и партнерских градова Никшића, Херцег Новог, Бијелог Поља и Берана из Црне Горе, Ердута из Хрватске, Гидри из Мађарске, затим представници покрајинских органа власти, институција, јавних предузећа и установа, војске и полиције, културних, спортских и цивилних организација, представници националних савета Црногораца, Русина и Мађара, као и бројни грађани.


Све њих, заједно са одборницима локалног парламента, прва је поздравила и добродошлицу им пожелела Марјана Мараш, председница СО Врбас. Истичући опредељење и одлучност руководства локалне самоуправе да ради у корист свих грађана и гради место у којем ће "своју шансу за живот, рад и стваралаштво видети сви људи добре воље који желе да живе од свога рада", Мараш је свим грађанима Врбаса, Савиног Села, Куцуре, Равног Села, Змајева и Бачког Доброг Поља честитала најзначајнији локални празник - Дан општине.

Прилику да представи актуелне пројекте који се реализују или се њихова реализација очекује у скорој будућности, имао је Милан Глушац, председник општине Врбас.
 
"У циљу решавања вишедеценијских проблема, мотивисани смо вредним циљем – унапређивањем квалитета живота наших суграђана и изградњом боље и здравије средине за наше најмлађе. Резултати су једино оно чиме желимо да се похвалимо грађанима.

Наш приоритет је да будемо у служби грађана. Због таквог приступа, у сарадњи са немачком КФВ банком и Владом Републике Србије, обезбеђена су средства у износу од 4,1 милион евра за почетак изградње водоводне мреже ка насељеним местима општине. Изградња ће почети крајем године. Све ово сврстало је врбаски водовод међу најбоље у земљи, а квалитет пијаће воде која се дистрибиура Врбашанима, убраја се међу најбоље у Војводини. У сарадњи са Владином канцеларијуом за јавна улагања, планирана је реконструкција водоводне мреже у самом граду. Уз подршку Покрајинске владе, наредниих дана очекује нас почетак изградње паркинг зоне са 64 паркинг места, у најужем центру града. Покрајинска влада издвојила је и средства за инфраструктурно опремање пословне зоне у Блоку 100 у Врбасу, за познатог инвеститора који ће изградити фабрику и упослити један број наших суграђана.  
 
Међународна сарадња је изнедрила и пројекат изградње трансфер станице за комунални отпад са компостилиштем, која ће се градити у Врбасу, чиме се стичу услови за санирање Градске депоније, а потом рекултивација терена на којем се деценијама одлагао отпад. Овај посао дефинисан је у сарадњи са надлежним министарством и Немачком организацијом за међународну сарадњу - ГИЗ. Укупна вредност пројекта је око 125 милиона динара.


Помаци су видљиви и на решавању акутног еколошког проблема Врбаса – ревитализације Великог бачког канала. Потписан је Меморандум о разумевању за реализацију пројекта ремедијације канала, уз подршку Европске делегације, Владе Србије, Покрајинске владе и, наравно, општине Врбас, и кренула је припрема пројектно-техничке документације. Централни пречистач за прераду отпадних вода, вредности преко 20 милиона еура, улази у функцију, чиме се све више стичу услови за ремедијацију загађеног водотока. Уз подршку Владине канцеларије за управљање јавним улагањима, завршава се и пројектно-техничка документација за наставак изградње канализационе мреже. Исто тело пружиће нам подршку у реновирању зграде Опште болнице. За прву етапу вредност радова је 100 милиона динара, а укупна вредност је готово милијарду динара. Уз подршку Владе Швајцарске, очекује се расписивање тендера за енергетску оптимизацију јавних објеката, школа и предшколских објеката. Средства за реализацију овог међународног пројекта су у вредности  1.6 милиона швајцарских франака. Очекује нас и пројекат реконструкције две школе - једне од најстаријих гимназија у Србији, Гимназије "Жарко Зрењанин" и Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Змајеву. Покрајинска влада обезбедила је 14 милиона динара за гасну мрежу која ће напајати три јавна објекта – Средњу стручну школу '4. јули', Основну Школу 'Светозар Милетић' и вртић 'Полетарац'.
 
Желимо да се барем мало одужимо и нашим најстаријим суграђанима, који су заслужни за све добро које данас уживамо и који заслужују да своју старост проведу комфорно и безбрижно. У ту сврху планирана је реализација пројекта реконструкције Геронтолошког центра у Врбасу и Куцури. Врбас, као пример добре праксе када је у питању социјална заштита, једна је од шест општина у којој ће се кроз Регионални стамбени програм, градити 14 станова за социјално угрожене избегличке породице. Вредност радова је око пола милиона евра, а општина Врбас је за ову намену обезбедила комунално опремљену локацију. Кроз План детаљне регулације дефинисана је и једна од најатрактивнијих индустријских зона крај самог аутопута.
 
Ово су неке од инвестиција које се тренутно реализују и чија реализација је планирана у наредним месецима. Свакодневно анализирамо проблеме и тражимо решења. Сагледавамо себе, али нас и други оцењују. Равномерно подстичемо и развијамо различите сегменте друштвеног живота града и задовољавамо различите потребе грађана из области културе, образовања, социјалне и здравствене заштите, спорта, што Врбас чини успешним градом који у центар интереса ставља човека. С поносом истичем да је Врбас мултиетнички град у којем у заједништву и слози живе многе националне заједнице које су дале немерљив допринос развоју града. Дан општине је и прилика да се захвалимо на подршци Председнику Републике Александру Вучићу, Влади Републике Србије и Покрајинској влади, као и републичким и покрајинским органима и организацијама. Остварени резултати и решавање вишедеценијских проблема су резултат заједничког рада и заједничког циља, а то је боља будућност свих грађана. С тим покрићем оптимистично гледамо ка будућности. Ми ћемо и даље настојати да радимо са високим еланом, одговорно за добробит наших грађана, на поштен и озбиљан начин, како би Врбас постао општина лидер и општина конкурент", рекао је Глушац. 

Традиционално, Дан општине Врбас је и прилика да се посебним признањима награде појединци и организације који су у свом раду и деловању постигли резултате значајне за цело друштво. Водећи се тим принципом, Комисија за доделу Награде општине Врбас донела је одлуку да за овогодишње лауреате изабере: Лазара Ристовског, познатог глумца, редитеља, писца и продуцента, покретача "Равно Село Филм Фестивала", рођеног у Равном Селу, као и Добровољно ватрогасно друштво Куцура, организацију званично основану 1930. године, која је на добровољном принципу, афирмишући хуманост и човекољубље, скоро девет деценија брине о животима и имовини свих Куцурана. Награде Ристовском и Владу Копчанском, председнику ДВД Куцура, уручио је Милан Глушац. 

Захваљујући на признању, Ристовски је истакао да Награди општине Врбас припада посебно место међу бројним наградама које се до сада добио, а посебно задовољство представља осећај да она припада и другим људима, "иницирана заједничким подухватом у Равном Селу". "Знам да ова награда стиже и због фестивала који смо основали, због онога што радимо да направимо Дом културе, због чега мислим да су моји Равноселци можда и заслужнији за награду него што сам то ја. Хвала на награди, хвала онима који су ме предложили и онима који су о томе одлучивали, а морам признати да сам био веома изненађен када ми је јављено и да ми је сада веома пријатно што сам добитник Награде општине Врбас", рекао је Ристовски. Сараднике, чланове ватрогасне јединице и све чланове Добровољног ватрогасног друштва Куцура, у први план је ставио и Владо Копчански, председник ДВД, приликом примања Награде општине Врбас.

 

 

 

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"