Врбас део акције "Зелена недеља у АП Војводини"

Врбас ће и ове године бити део акције "Зелена недеља у АП Војводини", која је данас почела у Новом Саду. Ова активност установљена је на основу Декларације о заштити животне средине, коју је, на предлог Покрајинске владе, усвојила Скупштина Војводине, а трајаће од 02. до 06. децембра. У оквиру ње, на зеленим површинама око јавних установа у целој покрајини, биће посађено 10.000 нових садница тополе, брезе, црног бора, храста и каталпе.

Прву садницу данас су у парку код зграде Скупштине Војводини засадили редседник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић. 

"Ово је почетак акције за озелењавање Војводине у којој ће учествовати локалне самоуправе и више од 30 јавних установа у АП Војводини. Циљ нам је да питања из области заштите животне средине ставимо у први план. Желимо да подигнемо свест о овој области, која је дуго година била на маргинама друштвеног живота, али и да удвостручимо површине под шумама у АП Војводини“, рекао је Мировић. Председник Покрајинске владе је истакао да Декларација о заштити животне средине обавезује да се широм Војводине повећа површина под шумама и озелени што већи простор, да се за јавни превоз користе возила на струју и гас и да се забрани употреба пластичних кеса.

"Припремамо пројекте и за изградњу постројења за пијаћу воду и за пречишћавање отпадних вода. Наредне године издвојићемо више од милион и по евра само за припрему пројектне документације у тој области", истакао је Мировић. Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић казао је да је ово до сада највећа акција ове врсте у АП Војводини. Он је захвалио јавним предузећима "Србијашуме" и "Војводинашуме", која су донирала саднице. Уз Нови Сад и Врбас, акције озелењавања организују се у Бачком Петровцу, Зрењанину, Мачванској Митровици и Руми, у установама којима је оснивач АП Војводина - социјалним и здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...