ЦППОВ мора бити самоодрживо

У Врбасу је данас одржана радионица посвећена успостављању система одрживости у раду Централног постројења за прераду отпадних вода за Врбас и Кулу. Представници општина Врбас и Кула, јавних комуналних предузећа ова два града, затим Министарства заштите животне средине и тима за финансијско унапређење перформанси и индикатора будућег оператера - ЈКП "Пречистач Врбас - Кула", разговарали су о могућностима функционисања ЦППОВ, његовом значају и потреби да својим радом обезбеди самоодрживост и функционалност, у циљу ефикасног очувања животне средине и спречавања загађења.

"Покретање овог пројекта и заједничког предузећа тече у нешто измењеним околностима јер је познато да смо за ову намену оформили регионално предузеће, прво у Србији, и законска регулатива није до краја обрадила ову област. Зато је потребно да пронађемо решења како да то предузеће, ЈКП 'Пречистач Врбас - Кула', на одржив начин управља системом и како да се обезбеде средства за финансирање рада. Једна од тема је цена услуге, како ће се овај износ наплаћивати, на који начин ће се успостављати односи са другим јавним предузећима и другим корисницима услуга ЦППОВ, шта све урадити да би систем био одржив. Потребно је направити институционални споразум између свих учесника у овом процесу, а посебно је важно, на чему снажно инсистира Европска унија као финансијер пројекта изградње, да цео систем и нова услуга буду јасно предочена грађанима, јер ће она морати да се плати и биће у будућности део рачуна за воду", рекла је Сања Вемић, ФОПИП координатор на успостављању одрживог управљања ЦППОВ.

Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да је све везано за Централно постројење за прераду отпадних вода од највеће важности за Врбас и Кулу. "Морамо пронаћи модел да када на управљање општинама Врбас и Кула буде предато ово постројење, систем буде функционалан и користан за цело друштво и  животну средину. Нисмо имали могућност да преузмемо пример праксе од других локалних јединица, јер смо први у Србији формирали овакву врсту предузећа, свакако уз подршку ФОПИП-а, Министарства заштите животне средине и Делегације ЕУ у Србији, и сада морамо видети како ово предузеће учинити ефикасним. Преузели смо крупне кораке у вишедеценијским проблемима заштите животне средине и надам се да смо и овим потезима још ближе остварењу највећег циља - ревитализацији Великог бачког канала", рекао је Глушац.

КУЛТУРА

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

07. дец 2019. КУЛТУРА

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

Пројекат "Срби из Бугарске – поново у отаџбини" биће пред...

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

14. нов 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организује излож...

Дан домаћег филма и у Врбасу

12. нов 2019. КУЛТУРА

Дан домаћег филма и у Врбасу

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОКСрбија наставља реа...

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

11. нов 2019. КУЛТУРА

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у петак, 15...

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

28. окт 2019. КУЛТУРА

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

На 64. Међународном сајму књига у Београду, у петак, 25. ...