ОШ "Братство-јединство" најбоља на еко квизу

Основна школа "20. октобар" била је одличан домаћин финалног дела такмичења у едукативном квизу "Прљаво или чисто - није исто", који је део пројекта Немачке међународне сарадње – ГИЗ "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)". Квиз је био намењен ученицима од петог до осмог разреда, а најбоља и најспретнија екипа на тему прикупљања отпада, рециклаже и заштите животне средине, била је она која је репрезентовала Основну школу "Братство - јединство". Софија Међедовић, Марко Маљик, Сергеј Нађ и Реља Стефановић представљаће општину Врбас на једном од два полуфинална квиза за Јужнобачки регион. Уколико и на њему забележе добар резултат, ученици ове основне школе биће део великог финала које се одржава у мају 2020. године, у Сокобањи.

"С жељом да још од малих ногу стекну добре навике, па тако и добре навике у вези са екологијом, у свим основним школама, заједно са Удружењем грађана 'Еколошки талас', организовали смо квиз који има едукативни и такмичарски карактер, а тема му је прикупљање и рециклажа отпада и заштита животне средине. Кроз различите игре учесници и гледаоци имали су прилику да науче како се правилно одваја и одлаже отпад, док одговори који су се чули промовишу и указују на потребу заштите животне средине и зашто је све то за нас веома важно", рекла је Валентина Ђурета, једна од координаторки на ГИЗ-овом пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)".

Пројекат Немачке међународне сарадње – ГИЗ "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)", у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи активности у 17 локалних самоуправа које су усмерене на унапређење система управљања отпадом на локалном и регионалном нивоу. У оквиру пројектних активности у Јужнобачком региону, за управљање отпадом у осам локалних самоуправа активности се спроводе са циљем повећања степена рециклаже, увођења примарне сепарације отпада, али и општем унапређењу рада локалних комуналних предузећа. Такође, ГИЗ пружа подршку локалним самоуправама у планирању и доношењу стратешких докумената у циљу унапређења стања у овој области, а са друге стране сарадњом и директном подршком комуналним предузећима у опреми, ради на увођењу одвојеног сакупљања рециклабилних материјала.

"Едукативни квиз за ученике основних школа је само један од нивоа нашег пројекта на ком сарађујемо са општином Врбас. Наша сарадња подразумева стручну подршку у изради локалних планова примарне сепарације, локалних планова управљања отпадом и планове за биоразградиви отпад. Одређене општине, као што је општина Врбас, подржана је и кроз опремање, тако да је набављен камион за прикупљање отпада, а тече и реализација споразума о финансијској подршци у процесу изградње компостилишта, с обзиром да је Врбас регионалним планом за управљање отпадом одређен за место за трансфер станицу", рекла је Ђурета.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"