Нови крст на Евангеличкој цркви

Малобројни верници Евангеличке цркве, уз бројне Врбашане других конфесија, имали су јуче задовољство да присуствују поновном постављању крста на овај верски објекат, након скоро два месеца колико је било потребно за израду новог и грађевинске радове на поправци крова. Стари крст скинут је 15. октобра, а 09. децембар 2019. године остаће у летопису Евангеличке цркве у Војводини као датум када је поново са торња објекта у Врбасу засијао симбол хришћанства.

"Постављамо нови крст што значи да испочетка почињемо све. Направљен је нови крст и кугла, који ће, надам се, дуго година стајати на врху цркве. Срећна сам што је коначно почела рестаурација цркве. У плану је да се ова црква користи као и Синагога у Суботици, за концерте и разне пригодне програме, али у њој ће се, пре свега, обављати богослужења. Приоритет нам је био да се уради нови кров на цркви, да би се објекат сачувао. Ово је монументално здање у Врбасу које, сигурна сам, свим грађанима значи. Евангеличка црква  је симбол и Врбаса и наше вере и реформације", рекла је Марта Долински, свештеник Евангеличке цркве из Суботице.

Пажњу јавности приликом скидања крста 15. октобра изазвала је порука пронађена у кугли на којој је био причвршћен крст. Било је претпоставки да је порука стара више од 100 година, међутим утврђено је да је у капсулу стављена 1955. године. "Иако смо мислили да је порука која је пронађена приликом скидања претходног крста потиче од пре више од 100 година, испоставило се да није. Порука је из 1955. године и у њој су писали подаци о изградњи. Такође, назначено је да је изградња цркве трајало од 1816. до 1820. године. Ту су били и потписи људи из црквене општине", рекла је Марта Долински. Приликом постављања новог крста у куглу је стављена и нова порука са описом радова који се изводе и плановима, а будућим поколењима послат је и благослов.

15. октобар - скидање старог крста са Евангеличке цркве
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"