Нових 10 пакета подршке за избегличке породице

Десет избегличких породица настањених у општини Врбас добиће ускоро пакете грађевинског материјала, укупно вредне два милиона динара, за уређење стамбених простора у којим живе. Ова помоћ стигла је у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције.

"Реч је о пакетима грађевинског материјала искључиво за оне породице које су пре 10 и више година добиле сеоске куће за живот, али без овог гранта, па се у неким случајевима догађало да су поједине од ових породица чак остајале у подстанарским становима и кућама, јер су објекти које су добили били неусловни за живот, а сами их нису могли адаптирати. Добром комуникацијом са Комесаријатом за избеглице и миграције успели смо да обезбедимо додатна два милиона динара за десет пакета грађевинског материјала и данас смо овим породицама поделили решења о добијању помоћи. Коначно ће моћи да своје сеоске куће доведу у ред и након адаптације живе у условним објектима. У наредним данима сачинићемо спецификацију потребног и кренути у набавку", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за питања подршке избегличким, прогнаним и интерно расељеним породицама.

Она је за наредну недељу најавила расписивање још једног конкурса ове врсте и позвала особе које имају потребу и право на подршку да се јаве. "Следи сличан позив за још десет породица и надам се да ћемо њиме обухватити све оне којима је подршка ове врсте потребна и трајно им решити стамбене проблеме", рекла је Илић.

Према њеним речима, кроз разне програме до сада је у општини Врбас решен стамбени проблем за 187 породица. "Само од 2016. године успели смо да обезбедимо 47 пакета грађевинског материјала, обезбедимо средства за куповину 29 сеоских кућа и са партнерима договоримо изградњу зграде са 14 станова за избегличке породице у нашем граду. Од како општина Врбас ради на овим програмима, а то је скоро две деценије, само у протекле три године успели смо да отклонимо стамбену неизвесност за 90 породица са више чланова", рекла је Илић. Она је истакла да су средства за све ове пројекте обезбедили партнери општине Врбас  - Комесаријат за избеглице и миграције, УНХЦР, ОЕБС и други, те да су једине обавезе локалне самоуправе да спроводи конкурсе или да обезбеди опремљен плац, као што је то у случају изградње 14 станова. "Од овог пројекта у којем, иначе, не учествујемо својим новцем, општина Врбас ће имати и новчану корист. Станови ће бити откупљени за 50 одсто од тржишне вредности, а новац који буде тако обезбеђен иде на наш рачун и трошиће се искључиво за решавање неких других социјалних питања", рекла је Илић.

КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...