Савет за здравље позива грађане да поштују препоруке

Савет за здравље општине Врбас издао је саопштење за јавност у којем позива грађане да се придржавају препорука које се односе на превенцију епидемије вируса COVID 19.

"Здравствени систем не може оптимално функционисати уколико грађани не поштују уредбе Владе које се тичу превенције ширења заразних болести, тако да је од великог значаја поштовање препорука епидемиолога: ношење маске, рукавица, коришћење дезинфекционих средстава, држање социјалне дистанце. На тај начин грађани дају велики допринос сузбијању ширења епидемије, а то је истовремено велика помоћ здравственом систему коме би се дала прилика да одговори у овој сложеној ситуацији.

Здравствени систем у општини Врбас је у потпуности организован у складу са препорукама Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство. Сви капацитети здравствених установа су ангажовани. Грађани који имају симптоме обољевања од COVID 19 (повишена температура, кашаљ, осећај гушења, бол у грлу) треба да се одмах, без одлагања, упуте у респираторну амбуланту Дома здравља 'Вељко Влаховић' која је опредељена за пацијенте са респираторним инфекцијама и температуром. Тријажни Корона шалтер на бројевима телефона 064/8468105 и 064/8468106 даје информације грађанима и упућује их у респираторну амбуланту - 021/7954-434, 062/780289.

У респираторној амбуланти ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика и измерена температура и дато мишљење за даље лечење.

Напомињемо да није потребно позивати телефонским путем Дом здравља, већ се одмах јавити лекарима у респираторној амбуланти и обавити преглед, под условом да имате неке од симптома: висока температура, кашаљ и кратак дах.

Информације о новом Корона вирусу грађани могу добити на сајту Министарства здравља.

У току ванредног стања услед ширења инфекције коронавирусом COVID-19, повећане су потребе за резервама крви, јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима, a трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, при чему се мора узети у обзир да се може очекивати смањен број здраве популације која може дати крв и смањен одзив добровољних давалаца крви због утицаја јавно здравствених мера које се предузимају. У понедељак, 06. априла 2020. године, Црвени крст Врбаса организује прву акцију добровољног давања крви у условима ванредног стања, према упутствима и смерницама Завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста Војводине.

Будите одговорни према свом и туђем здрављу, останите код куће", стоји у саопштењу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"