Све мере против COVID 19 спроведене и у Врбасу

Савет за здравље општине Врбас оценио је да су током ванредног стања, али и у наставку борбе против епидемије COVID 19, све медицинске и друге службе у општини Врбас поштовале мере Кризног штаба и дале пун и ефикасан допринос сузбијању епидемије.

"У здравственим установама у Врбасу, у време ванредног стања, поштоване су и спровођене све мере и упутства, без изузетка. Организација рада у Општој болници Врбас потпуно је прилагођена новонасталој ситуацији, те да су и даље на снази ванредне мере, јер још има оболелих од  COVID-a 19", оценио др Горан Ђуровић, председник Савета за здравље општине Врбас.

Др Јасмина Асси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", истакла је да је "у овој установи прилагођен систем рада поступању у току ванредног стања и ванредних мера, те да је поверени задатак успешно одрађен". "Примарна здравствена заштита је била својеврстан одбрамбени штит од COVID-a 19. COVID амбуланта у Дому здравља 'Вељко Влаховић'' и даље ради, а сви грађани који желе да ураде анализу крви на вирус, то могу да учине од данас, 01. јуна. Тестирање брзим серолошким тестовима на лични захтев, уз плаћање накнаде од 1.200 динара, се врши у Дому здравља", рекла је др Асси.

Радмила Мусић, директорка Геронтолошког центра Врбас, напоменула је да су све инструкције из периода ванредног стања и даље на снази, посебно апострофирајући забрану посета корисницима, забрану уласка трећих лица и забрану изласка корисника услуга установе. "Од почетка епидемије до данас нема оболелих од COVID-а 19 у Геронтолошком центру, све захваљујући поштовању процедура и самоизолацији у којој су запослени добровољно били у току трајања ванредног стања. Велику захвалност на сарадњи и подршци дугујемо свим здравственим установама, општини Врбас, Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Кризни штаб нам је помогао око дозвола да се додатно ангажују две геронто домаћице, надлежно министарство нам је омогућило да за време ванредног стања и на даље ангажујемо још шест неговатељица", рекла је Мусић.

Јелена Ђуровић, директорка Апотеке Врбас, појаснила је да за време трајања ванредног стања радно време установе усклађено са актуелним уредбама, тако да је у свим насељеним местима општине Врбас обезбеђен рад апотека у једној смени. "Обезбедили смо тромесечне залихе лекова и медицинских средстава који се издају на терет обавезног здравственог осигурања, а обезбеђена је и довољан број маски, рукавица и дезинфицијенаса. Фармацеути су пружали све потребне информације и савете, радили на едукацији становништва у циљи превенције и спречавања болести и заразе", рекла је Ђуровић.

Игор Црњански из Удружење за борбу против дијабетеса града Врбаса ''Плави Врбас”, рекао је да је у време ванредног стања организовало on line предавањe и саветовање за дијабетичаре, у организацији Дијабетолошког савеза Србије а у оквиру пројекта "Подржи и повежи". Ова предавања и даље трају, и то уторком, средом и четвртком од 18.00 часова, а могу се пратити овде.

Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности, истакла је да су поштујући инструкције Министарства  просвете, науке и технолошког развоја, за повратак ученика у школе поводом завршних и матурских испита, обезбеђена довољна количина заштитне опреме и дезинфекционих средстава - 2.000 маски, 50 литара дезинфекционих средстава и пет литара алкохола, и све је данас, 01. јуна, достављено школама.

Седници Савета за здравље општине Врбас присуствовали су: др Горан Ђуровић, председник Савета за здравље, др Јасмина Асси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности, Јелена Ђуровић, директорка Апотеке, Марко Ускоковић из Републичког фонда за здравствено осигурање, Татјана Глушчевић, секретар Општинске организације Црвеног крста, Бојана Глођовић из Центра за социјални рад општине Врбас, Игор Црњански из Удружења за борбу против дијабетеса града Врбаса ''Плави Врбас'', Радмила Мусић, директор Геронтолошког центра, и Мирјана Миловић, заштитник права пацијената.

 

           

         

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"