Нове метео-станице за бољу пољопривреду

Врбас, Сомбор, Инђија, Бачка Топола и Суботица биће прве локалне самоуправе у Србији које ће добити најсавременије метео-станице и пољопривредницима омогућити податке у реалном времену о микроклиматским условима и предвиђање временских прилика са прецизношћу од 90 одсто, саопштио је НАЛЕД. То је део унапређења које ће допринети ефикаснијем и лакшем прикупљању података који за циљ има повећање приноса, уз оптималну употребу ђубрива, пестицида и воде.

Метео-станице биће инсталиране у оквиру пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем" који спроводе НАЛЕД и Телегроуп, уз подршку Немачке развојне сарадње (ГИЗ), и биће део AgroLIFE платформе за ефикасније планирање и управљање пољопривредном производњом на закупљеном земљишту у државној својини којим управља локална самоуправа.

"AgroLIFE софтвер, који је развио Телегроуп, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду свих података неопходних за квалитетно управљање земљиштем, као и праћење промена насталих на парцелама. Сет алата за планирање, организовање и управљање пољопривредном производњом обезбедиће корисницима веће приносе и укупне приходе уз смањење оперативних трошкова. Кроз пројекат НАЛЕД-а, Телегроуп-а и ГИЗ-а, даљим развојем платформе допринеће се ефикаснијем коришћењу обрадивог земљишта у власништву државе, повећању задовољства закупаца и очувању квалитета земљишта", наводи се у саопштењу. 

Локалне самоуправе које су укључене у пројекат међу првима су развиле употребу софтвера за дигитално управљање земљиштем, а да систематски раде на јачању конкурентности пољопривреде сада показују увођењем метео-станица, као новом услугом за локално становништво. Већина њих прошла је и програм цертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, што сведочи о доброј пословној клими у овим местима, речено је у НАЛЕД-у.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"