Положени венци поводом 13. јула

Полагањем венаца на спомен обележје народном хероју Сави Ковачевићу, пре 35 година подигнутом у кругу истоименог Пољопривредног добра, данас је у Врбасу обележен 13. јул - Дан антифашистичког устанка народа Црне Горе.

Венце крај спомен обележја положили су Милан Глушац, Миљана Штулић и Марјана Мараш, челници општине Врбас, а затим и представници локалне организације СУБНОР-а, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Националног савета црногорске националне мањине у Србији и Удружења Црногораца Врбаса.

"Обележавамо Дан устанка у Црној Гори. С обзиром да смо у периоду пандемије, нисмо у могућности да организујемо већу свечаност и програм, али смо на делегатском принципу положили венце на овај споменик народном хероју Сави Ковачевићу, симболу партизанске борбе и отпора. Поштујући његов лик и његово јунаштво, свих ових година сећамо се свих палих хероја, свих жртава фашизма. Захвалност дугујемо и Пољопривредном предузећу 'Сава Ковачевић' које нам сваке године омогући да на овом месту обележимо 13. јул, али и помаже наш СУБНОР", рекао је Вељко Миловић, председник Општинске организације.

Горан Ковачевић, руководилац правног сектора ПП "Сава Ковачевић", захвалио се свим делегацијама које су се одазвале позиву предузећа и положиле венце, док је Љубиша Симовић, потпредседник Националног савета црногорске националне мањине у Србији и председник Удружења Црногораца Врбаса, истакао да се дугогодишња традиција обележавања 13. јула - Дана устанка у Црној Гори, али и Дана државности Црне Горе, наставља и даље, и поред ограничења која свима намеће коронавирус. 

"Општина Врбас не заборавља ниједан важан историјски датум, посебно не оне који славе тековине антифашизма и подсећају на све жртве пале у Другом светском рату, које су нама омогућиле да данас уживамо у слободи. Народи бивше Југославије поднели су највећу жртву у том рату, због чега не смемо дозволити да прошлост оде у заборав, а обавеза нам је да садашњости и будућности дамо печат антифашистичког и слободарског наслеђа које су нам ти преци оставили. Прошла времена имала су своје хероје, попут Саве Коваћевића, док је данас наш проблем COVID 19 а наши хероји су здравствени радници", рекао је након полагања венаца Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас. 

 

 

 

 

КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

17. нов 2020. КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

Веселину Милићевићу, сатиричару, афористичару и песнику з...

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

11. нов 2020. КУЛТУРА

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

Од данас па до 26. новембра у Ликовној галерији Културног...

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

10. нов 2020. КУЛТУРА

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

Након успешно окончане рестаурације и конзарвације, јавно...

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

09. нов 2020. КУЛТУРА

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

Престижна награда Бранковог кола, једна од најстаријих у ...

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

05. нов 2020. КУЛТУРА

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

Жири Јесењег литерарног и ликовног конкурса 2020, који је...