Положени венци поводом 13. јула

Полагањем венаца на спомен обележје народном хероју Сави Ковачевићу, пре 35 година подигнутом у кругу истоименог Пољопривредног добра, данас је у Врбасу обележен 13. јул - Дан антифашистичког устанка народа Црне Горе.

Венце крај спомен обележја положили су Милан Глушац, Миљана Штулић и Марјана Мараш, челници општине Врбас, а затим и представници локалне организације СУБНОР-а, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Националног савета црногорске националне мањине у Србији и Удружења Црногораца Врбаса.

"Обележавамо Дан устанка у Црној Гори. С обзиром да смо у периоду пандемије, нисмо у могућности да организујемо већу свечаност и програм, али смо на делегатском принципу положили венце на овај споменик народном хероју Сави Ковачевићу, симболу партизанске борбе и отпора. Поштујући његов лик и његово јунаштво, свих ових година сећамо се свих палих хероја, свих жртава фашизма. Захвалност дугујемо и Пољопривредном предузећу 'Сава Ковачевић' које нам сваке године омогући да на овом месту обележимо 13. јул, али и помаже наш СУБНОР", рекао је Вељко Миловић, председник Општинске организације.

Горан Ковачевић, руководилац правног сектора ПП "Сава Ковачевић", захвалио се свим делегацијама које су се одазвале позиву предузећа и положиле венце, док је Љубиша Симовић, потпредседник Националног савета црногорске националне мањине у Србији и председник Удружења Црногораца Врбаса, истакао да се дугогодишња традиција обележавања 13. јула - Дана устанка у Црној Гори, али и Дана државности Црне Горе, наставља и даље, и поред ограничења која свима намеће коронавирус. 

"Општина Врбас не заборавља ниједан важан историјски датум, посебно не оне који славе тековине антифашизма и подсећају на све жртве пале у Другом светском рату, које су нама омогућиле да данас уживамо у слободи. Народи бивше Југославије поднели су највећу жртву у том рату, због чега не смемо дозволити да прошлост оде у заборав, а обавеза нам је да садашњости и будућности дамо печат антифашистичког и слободарског наслеђа које су нам ти преци оставили. Прошла времена имала су своје хероје, попут Саве Коваћевића, док је данас наш проблем COVID 19 а наши хероји су здравствени радници", рекао је након полагања венаца Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас. 

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"