Школе спремне за оба модела наставе

Школска година у општини Врбас у основним и средњим школама почеће на време, 01. септембра, али у измењеном режиму због епидемиолошке ситуације и потребе да се у највећој могућој мери заштити здравље деце и наставног и другог кадра. Анкете међу родитељима показале су да велики број деце жели да наставу прати у школама, па се тако у основним школама од укупно 3.118 ученика, за директно похађање наставе изјаснило 3.060. У три средње школе од 1.449 ученика за наставу у учионицама изјаснило се 1.119 ученика.

"У складу са Законом ,а по основу Посебног програма образовања и васпитања, час траје 30 минута. Образовно-васпитни рад у школској 2020/2021. години се планира кроз организацију: - наставе на даљину у школи; - образовно - васпитног рада у школи кроз непосредни рад и наставом на даљину. Основне школе користе само један систем за управљање учењем по циклусу, уважавајући узраст ученика", саопштено је из Одељења за друштвене делатности Општинске управе Врбас. Ова служба прикупила је прецизне податке о спровођењу наставе у свим појединачним школама у општини Врбас.

Основна школа "Светозар Милетић" одржаваће наставу почетком школске 2020/2021. године по основном моделу ученици првог циклуса, а по комбинованом моделу ученици другог циклуса. На основу спроведеног анкетирања родитеља, 12 ученика ће индиректно похађати наставу, а 645 ученика похађаће директно по распореду по групама. Ученици првог циклуса ће ићи у школу у септембру 22 дана, а ученици другог циклуса А и Б група по 11 дана. 

У Основној школи "20. октобар" 443 ученика директно ће похађати наставу, а 12 ученика ће похађати наставу online. Ученици од првог до четвртог разреда долазе свакодневно у школу у групама по одређеној сатници. Ученици од петог до осмог разреда долазе по следећем распореду: понедељак, среда, петак А и Б група пети и шести разред, уторак и четвртак А и Б група седми и осми разред.

У Основној школи "Братство јединство" из Куцуре ученици ће похађати наставу у три смене. Ученици првог циклуса ће наставу пратити свакодневно у току преподнева. Ученици другог циклуса, наставу ће похађати по шеми понедељак - среда - петак једне седмице, и уторак - четвртак друге седмице. Ученици свих одељења чији број прелази 15 су подељени у две групе (група А и група Б) и у складу са тим ће похађати наставу у одговарајућим данима. Ученици који похађају наставу на русинском језику ће је похађати без поделе на групе. За директно похађање наставе одлучило се 353 ученика, а 2 ученице ће похађати наставу на даљину.

Основна школа "Бранко Радичевић" из Савиног Села има 213 ученика, за редовну наставу се изјаснило 205 ученика, а за наставу на даљину 8 ученика. Ученици од првог до четвртог разреда похађају наставу свакодневно, а ученици старијих разреда сваки други дан.

У Основној школи "Вук Караџић" у Бачком Добром Пољу сви ученици ће похађати наставу редовно, укупно 195. Ова школа се одлучила за комплетно за наставу уживо и радиће у две смене. Школа поседује све потребне просторне и кадровске услове за реализацију наставног процеса по основном моделу.

У Основној школи "Петар Петровић Његош" 405 ученика се изјаснило за похађање редовне наставе, а 9 ученика за наставу на даљину. Ученици од првог до четвртог разреда ће похађати наставу 5 дана у радној недељи, док ће ученици од петог до осмог разреда ићи у школу наизменично на овај начин: пети и шести разред ће 5 дана у недељи похађати наставу у школи, а следећу недељу код куће. Седми и осми разред ће једне недеље имати наставу у школи, а следеће недеље наставу на даљину.

У Основној школи "Јован Јовановић Змај" из Змајева ученици од првог до осмог разреда ће похађати наставу свакодневно по основном моделу, у две смене. Изузев једног ученика, 283 ученика ове школе ће похађати наставу редовно.

Од 315 ученика Основне школе "Братство јединство" из Врбаса, 14 ученика ће похађати наставу на даљину, док се 299 изјаснило за наставу у учионици. Настава ће се одвијати у три смене, поштујући препоруку надлежног министарства о максималном броју ученика у учионици.

Основна школа "Бранко Радичевић" из Равног Села од 232 ученика 7 се изјаснило да прати наставу од куће. Рад школе ће бити организован у две смене.

Средње школе имају два модела похађања наставе: модел А - настава на даљину, модел Б - комбиновани модел.

У Гимназији "Жарко Зрењанин" настава у школској 2020/2021. години ће се одвијати према комбинованом моделу наставе у септембру 2020. године. Комбиновани модел подразумева да прве недеље 50% ученика свих одељења прве и друге смене иду у школу, док је осталих 50% ученика организовано у настави на даљину. За директну наставу се определило 573 ученика, док се за наставу на даљину определило 49 ученика.

Број ученика у Средњој стручној школи "4. јули" који ће похађати директну наставу је 405, док се за наставу на даљину определило 281. Они који су се определили за редовну наставу ићи ће у школу у групама: прва група 12 дана, а друга група 10 дана у септембру.

"У складу са препорукама Министарства просвете спровели смо анкету међу родитељима и дошли до заједничке одлуке да се настава у ССШ '4. јули' ове школске године одвија по комбинованом моделу, што значи да ће се одељења делити у две групе, и то тако да једне недеље наставу у школи похађа једна група док друга група то чини online код куће, а следеће недеље се групе ротирају, све у циљу да се испоштује потреба да у сваком моменту у школи буде присутна половина од укупног броја ученика. Школа је технички спремна да испоштује све захтеве за безбедно извођење наставе, како за ученике тако и за наставнике. У нашој школи преко 50% ученика обучава се за возаче моторних возила Б и Ц категорије у пратњи инструктора, у нашим возилима и уз обавезно поштовање социјалне дистанце и ношење маски. Осим тога, школа располаже пекарском и машинском радионицом, као и специјализованим лабораторијама, где се и иначе практична настава  и лабораторијске вежбе изводе по групама, за ученике осталих образовних профила. Оно што је сигурно је да ће се начини извођења наставе прилагођавати тренутној епидемиолочкој ситуацији у насој општини у току школске године", рекла је за vrbas.net Аница Вујадиновић Грачанин, директорка ССШ "4. јули".

У Средњој медицинској школи "Козма и Дамјан" ученици ће једне недеље имати непосредну наставу, подељени на групе. Наредне недеље ће се изводити настава на даљину у трајању часова од 45 минута. У ову  школу иде 141 ђак.

Четири градске основне школе и ОШ "Бранко Радичевић" из Равног Села планирају продужени боравак деце у школској 2020/2021. години на следећи начин : ОШ "Светозар Милетић" од 07.30 до 15.00 часова, ОШ "Петар Петровић Његош" од 07.30 до 16.00 часова, ОШ "Братсво јединство" од 07.30 до 16.00 часова, ОШ "20. октобар" од 07.30 до 15.00 часова, ОШ "Бранко Радичевић" Равно Село од 07.30 до 15.00 часова. Продужени боравак похађају заинтересовани чија су оба родитеља запослена, а приложили су потврду да не могу радити од куће.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"