Све више насиља над женама у време пандемије

У оквиру пројекта Светске банке, Владе Републике Србије и Дома здравља "Вељко Влаховић" у Врбасу је данас одржано предавање на тему "Насиље над женама и COVID 19", осмишљено у циљу подизања свести и потребе за борбом против насиља на женама у новим околностима насталим пандемијом изазваном коронавирусом.

"Нажалост, још једна од последица које су настале од тренутка од када се сусрећемо са коронавирусом, је евидентан раст насиља над женама. Само до 15. маја имали смо чак шест убистава жена у Србији и насиље је постало глобална појава током пандемије COVID 19. Појаву су евидентирале и одмах покренуле пројекат Уједињене нације, у којем је потребно у најкраћем року откривати жртве насиља, збрињавати их и обезбеђивати им опоравак и заштиту. У пројекат се укључила и Србија и веома брзо добићемо нове протоколе по којима треба поступати да би се стало на крај насиљу над женама. Данас смо о овој теми разговарали са женама запосленим у Општинској управи, а циљ нам је да током септембра тему приближимо и женама у Дому здравља, Црвеном крсту, у школама, а затим и селима општине Врбас", рекла је Татјана Радовић Тадић, патронажна сестра Дома здравља "Вељко Влаховић".

Подршка пројекту стигла је и од Комисије за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас. "Циљ нам је да тему приближимо што већем броју жена, али истовремено поштујући мере борбе против коронавируса, које предвиђају ограничен број особа у затвореном простору. Зато смо се одлучили да организујемо већи број предавања, на више различитих места, како би што већи број жена из разних установа, предузећа и организација, добио прилику да чује како реаговати и шта учинити на прве знаке насиља", рекла је Сања Жигић, председница Скупштине општине Врбас и чланица Комисије за праћење и остваривање родне равноправности.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"