01. октобар - Међународни дан старијих особа

Црвени крст Врбас обележиће 01. октобар - Међународни дан старијих особа. За ову прилику у четвртака у 11.00 часова, у просторијама Црвеног крста, биће организовано дружење волонтера старије генерације са колегама из Удружења пензионера, Актива жена и других организација које окупљају старије особе.

"Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 01. октобра, у складу са Резолуцијом Уједињених нација из 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, УН су 1991. године усвојиле принципе који се односе на старије особе, а затим је на Светској скупштини о старењу 2002. године, усвојен и Мадридски међународни акциони план за старење, како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.

Ове, 2020. године, обележава се 75. рођендан Уједињених нација и 30. рођендан Међународног дана старијих особа. Такође, 2020. годину је обележила пандемија COVID 19. Узимајући у обзир да је ризик за оболевање већи међу особама старије животне доби, јавноздравствене политике и програми су обухватили промотивне активности са циљем подизања свести о њиховим посебним потребама. Такође је важно препознати одговорност старијих особа према сопственом здрављу и њихову улогу у фазама спремности и реаговања на тренутну и будућу пандемију. Тема овогодишње кампање је 'Да ли је пандемија променила поглед на старост и старење'? Старење популације данас је један од највећих успеха човечанства, али је и један од највећих јавноздравствених изазова, посебно сада у периоду пандемије.

Међународни дан старијих особа промовише Декаду здравог старења (2020–2030) и разговор јавноздравствених професионалаца о пет стратешких циљева Глобалне стратегије и Акционог плана за старење и здравље. Глобална стратегија је добро интегрисана у све Циљеве одрживог развоја, а посебно у циљ 3: 'Осигурати здрав живот и промовисати добробит свих у свим узрастима'.

Тренутно, око 901 милион људи на свету има преко 60 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број износити 2 милијарде, што ће представљати преко 20 процената светске популације. Тренд повећања броја старијих особа ће бити највећи у земљама у развоју, при чему се Азија издваја као регион са највећим бројем старијих особа, док се Африка суочава са највећим пропорционалним растом броја старијих особа. Процењен број становника у Републици Србији у 2019. години је 6.945.235. Посматрано по полу, 51,3% чине жене (3.561.503), а 48,7% мушкарци (3.383.732). Према подацима за Републику Србију у 2019. години. удео лица старих 65 и више година износи 20,7%, а млађих од 15 година има 14,3%", саопштено је из Црвеног крста.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"