Браниславу Зубовићу књижевна награда "Бајо Џаковић"

Бранислав Зубовић, песник, уредник књижевног програма и издавачке делатности у Народној библиотеци "Данило Киш" и секретар Фестивала поезије младих, први је добитник ове године установљене књижевне награде "Бајо Џаковић".

Савет 35. књижевног фестивала „СРПСКО ПЕРО“ ове године установио је награду "Бајо Џаковић" у част идејног творца, оснивача и дугогодишњег уметничког директора фестивала Бају Џаковића који је преминуо октобра 2018. године. Награда "Бајо Џаковић" додељује се већ афирмисаним ауторима средње генерације за најбољу књигу песама или кратких прича објављену између два фестивала.

Жири у саставу Братислав Бата Милановић, председник, и чланови Иван Лаловић, књижевник из Београда, и Милан Јаковљевић, председник Савета фестивала, једногласно су одлучили да прву књижевну награду "Бајо Џаковић" за "књижевно уметнички израз који на упечатљиво бунтован начин пркоси аномалијама епохе, света и живота" додели песнику Браниславу Зубовићу за књигу "Тремор" објављену 2020. године у издању Удружења књижевника Србије.

"Бранислав Зубовић  у новој књизи поезије 'Тремор' с истанчаним смислом за препознавање суштине човекове запитаности над светом и животом, успева да заинтригира читаоца да би овај заронио у његов необичан поетски свет, маштовито осмишљен и неуобичајено надахнут. Самосвојан у изразу, с необичним начином певања, уносећи у стваралаштво дрхтај своје душе, Бранислав Зубовић је песник који указује на необичан вид поезије који отвара нове путоказе лирским трагањима. Уносећи често хуморне и ироничне ситуације Зубовић се брани од несавршености живота, али не и човека у њему. Рефлексије и емоције Бранислав Зубовић зналачки исказује помоћу и кроз песничке слике, пластично обликоване и колорисане дамарима душе. Овај песник живи поезију, на тако интензиван начин да му и сама поезија не остаје дужна, милостива је према њему и дарује му плодове од којих песник твори узвишену уметност", наведено је у образложењу одлуке жирија.

Зубовић је дипломирао је на Катедри за српску књижевност и језик на Филозофском факултету у Новом Саду. Запослен је у Народној библиотеци "Данило Киш" као уредник књижевног програма и издавачке делатности. Од 2008. године је секретар Фестивала поезије младих. Од 2017. је главни и одговорни уредник часописа за књижевност "Траг". Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске. Превођен на енглески, пољски и словеначки језик. Добитник је награде "Раваничанин" за значајан допринос српској поезији, књижевности и култури. Живи у Новом Саду. Бранислав Зубовић је објавио књиге песама: „Руком од ветра тишом“, (Ипа СЛОВО, Врбас, 2000), „Велики бол“, (Народна књига, Београд, 2004), „Опште прилике“, (Народна библиотека „Данило Киш“, Врбас, 2011), „Носталгија будућности: изабране и нове песме“, (Граматик, Београд, 2013), „Тремор“, (Удружење књижевника Србије, Београд, 2020).

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"