ГИЗ са ученицима о правилном одлагању отпада

За ученике од 5. до 8. разреда у Основној школи "Петар Петровић Његош" организована је едукација на тему правилног одлагања отпада, његовом разврставању и рециклажи, са посебним акцентом на медицински отпад. Ова активност део је пројекта Немачке развојне сарадње "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)" који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ, а долази као замена за прошлогодишњи еко квиз "Прљаво или чисто није исто". Увођењем ванредног стања и преласком на онлине наставу, активности на квизу су обустављене, али су кренуле наведене едукације. Као и у случају еко квиза, партнер ГИЗ-а у спровођењу пројекта је НВО "Еколошки талас".

"Основни фокус пројекта је унапређење система управљања отпадом као и увођење и унапређење примарне сепарације отпада у локалним самоуправама. Како су са почетком нове школске године ђаци и у учионицама, у договору и сарадњи са школама и локалним самоуправама настављене су активности које су прилагођене новој ситуацији и потребама. Пошто је ношење заштитних маски обавеза, школе су показале интересовање да се организују едукативне радионице са ученицима како би се представио правилан начин одлагања употребљених маски. Активисти организације 'Еколошки талас' Биљана Мракић, Марија Алексић и Горан Васић, организовали су радионицу и у Основној школи 'Петар Петровић Његош' на којој је ученицима представљено на који начин правилно да након употребе одлажу искоришћене маске како би се, пре свега, заштитили, а и правилно управљали овом врстом отпада. Истовремено, ученицима су представљени и основни принципи рециклаже комуналног отпада", саопштили су организатори.


Кроз пројекат сарадње "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)" преведене су и препоруке Међународне организације за управљање чврстим отпадом о заштити радника у овом сектору при обављању редовних делатности, као и препоруке о правилном одлагању медицинског отпада. Препоруке су прослеђене свим локалним самоуправама и јавним комуналним предузећима у Србији.

"Обавезне мере предострожности, које подразумевају употребу заштитне опреме и честу и темељну дезинфекцију, као и учесталост примене терапија за инфициране особе, довели су до наглог повећања медицинског отпада. Уколико се медицинским отпадом не управља на одговарајући начин, оваква ситуација може да представља велики ризик по животну средину, али и по здравље особа укључених у сектор управљања отпадом. Улога овог сектора у спречавању даљег ширења инфекције је од великог значаја, будући да је у његовој надлежности безбедно одлагање медицинског отпада који је био изложен вирусу. Тако су се локалне самоуправе и запослени у овој делатности суочили са новим изазовима који захтевају хитан одговор. Осим недостатка радника, што је хроничан проблем овог сектора, услед новонастале ситуације комунална предузећа и локалне самоуправе суочавају се и са недостатком професионалаца стручних у поступању са медицинским отпадом, као и са недостатком адекватне опреме, попут возила, заштитне опреме и специјалних канти за медицински отпад", упозорили су ангажовани на пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)".

Управо из овог разлога у наредном периоду сличне едукације биће организоване и у другим основним школама и комуналним предузећима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"