Дан општине Врбас: Уручена највиша друштвена признања

Уручењем Награде општине Врбас и Посебних признања истакнутим појединцима, организацијама и установама, који су својим деловањем и радом дали пун допринос развоју друштва у целини, данас је обележен Дан општине Врбас. Уместо на свечаној седници Скупштине општине, како се одувек обележавао највећи градски празник, овога пута свечаност је организована на седници Општинског већа, како би се до краја поштовале мере заштите здравља становништва које се примењују због актуелне епидемиолошке ситуације.

"Честитајући празник општине Врбас желим да истакнем да ћемо и у наредном периоду учинити све да општина Врбас буде развијенија и лепша. Намера нам је да Врбас поново постане једна од водећих општина. Убеђен сам да то можемо, јер потенцијали које имамо и напори које улажемо, сигуран сам даће праве резултате. Да је лако, није, али ми нећемо одустати, и све ћемо учинити да Врбас буде општина по мери грађана и привреде", поручио је присутним на свечаној седници Општинског већа.

Одлуку Комисије за доделу Награде општине Врбас саопштио је Милан Глушац, председник Комисије.

"Награда општине Врбас додељује се за изузетне резултате и највиша достигнућа и остварења у свим областима рада и стваралаштва од општег значаја за општину Врбас. Жеља нам је да као и претходних, и ове године наставимо са традицијом награђивања најуспешнијих, чиме желимо да афирмишемо идеју креације, стваралаштва и прегалаштва у разним областима, а што је од изузетног значаја за укупан развој наше заједнице. Кажу да тамо где има резултата има и награда. Тако је и ове, као и претходних година, Комисији за доделу Награде општине Врбас пристигло доста предлога. Сви предлози су били квалитетни. Комисија није имала нимало лак задатак да међу њима изабере добитнике Награде општине Врбас за ову годину.

Ценећи утврђене критеријуме, допринос и остварене резултате, Комисија је донела одлуку да у овој години додели три Награде општине Врбас и то: Момчилу Копривици, истакнутом судији и дугогодишњем старешини Општинског суда за прекршаје Врбас, Удружењу ликовних уметника општине Врбас и Татјани Глушчевић, секретару Општинске организације Црвеног крста Врбас", саопштио је Милан Глушац, председник Комисије за доделу Награде општине Врбас", рекао је Глушац.

Образложења Комисије за доделу Награде општине Врбас

Момчило Копривица, истакнути судија и дугогодишњи старешина, односно председник Одељења прекршајног суда у Врбасу, као изузетни познавалац права, својим радом, делом и односом је најбољи пример како се ова изузетно одговорна и захтевна дужност обавља. Судијску дужност обавља професионално, стручно и часно, а као старешина и председник Суда испољио је посвећеност, преданост и изузетне организационе способности. Несебичним залагањем, знањем и искуством, допринео је да Орган за прекршаје у Врбасу, захваљујући његовом ангажовању и доброј сарадњи са колегама, више пута буде проглашаван за најбољи и најажурнији Прекршајни суд у Републици Србији. Његово знање, правдољубље и честитост у служби и професији, допринело је да иако је цео живот обављао изузетно сложене и захтевне послове, стекне међу колегама и суграђанима велико поштовање и углед. Његова честитост је препознатљива, како у професији тако и у приватном животу. Његово правдољубље као да је поникло из баште његовог дубоко урођеног родољубља. Његово знање историје и поезије, његово познавање српског етоса и епоса, познавање духа и душе целога нашега рода, као да је одредило смернице његових практичних приношења у служби свом роду. Васпитачи његовог врлетног духа биле су српске гусле и криво гудало. Он им се поштено и без остатка одужио када је дошло време да Врбас, оправдано, први понесе титулу града гусала, као и приликом подизања спомен обележја српским гуслама у центру Врбаса. Поносимо се што у нашој средини живи и ради Момчило Копривица, који пожртвованим, надахнутим и крајње професионалним радом, знањем, стручношћу, а пре свега родољубљем и људскошћу, пример је младима и на понос свом роду.

Удружење ликовних уметника општине Врбас, основано 1970. године. Данас окупља више од  100 чланова. У организацији Удружења велики допринос, поред осталих, дали су Бела Пехан, Ратко Шоћ, Батрић Бакић, Драгомир Дулетић и Миодраг Шушулић, једни од оснивача самог Удружења. Рад Удружења годинама прате и на њега утичу својом стручном уметничком критиком Никола Кусовац, Милош Арсић, Сава Степанов, Бела Дуранци и многи други великани из ове области. Заједнички циљ да се и средина као што је Врбас, стваралачки уздигне и достигне онај уметнички квалитет који ће бити вреднован и у земљи и у иностранству. На хуманитарном плану, колективно и појединачно, УЛУВ од самог почетка свог оснивања па све до данашњег дана, организује, учествује и доприноси свим акцијама и активностима других удружења, установа, школа, невладиних организација, у градским, општинским и регионалним манифестацијама, акцијама и активностима. Удружење годишње одржава најмање две колективне и неколико самосталних изложби. Процењује се да је на колективним изложбама за овај период виђено око 2.500 радова, а на самосталним око 3.400 радова, што значи да је укупно Врбасу представљено око 5.900 уметничких радова. Оно са чиме се УЛУВ посебно поноси и што негује читав низ година, јесу два ликовна салона (колективне изложбе УЛУВ-а) – Пролећни ликовни салон и Јесењи ликовни салон. Октобарски (Јесењи) ликовни салон је традиционална колективна изложба која је својим постојањем и трајањем прерасла у манифестацију и која се редовно одржава у оквиру програма за Дан општине Врбас. Када једна изложба као ова траје толико дуго, безмало пола века, она постаје вредносна институција и на неки начин обележава културне – уметнички тренутак једне средине. Постаје симбол.

Татјана Глушчевић, секретар Општинске организације Црвеног крста Врбаса, прави је пример особе којој је посао постао опредељење, а опредељење да се помогне особама у невољи, пут. Рад у Црвеном крсту је одувек представљао изазов. Он захтева особе које су посвећене, високо моралне, које поседују људске квалитете, имају огромну емпатију, стрпљење, одрицање и дубоко уверење да се путем солидарности и хуманости може помоћи. Татјана је хумана, посвећена, њен став и визија су пример и узор свима који сарађују са њом. Резултати њеног рада говоре више од речи. Захваљујући таквом раду многа деца из угрожених породица су захваљујући пројектима Црвеног крста, први пут видела море, употребила компјутер и донела кући одличну оцену, многе особе са интелектуалним тешкоћама су се оснажиле и припремиле за почетак радног односа, и самостално функционисање. Посебну активност остварила је у програмима психосоцијалне подршке, помоћи најугроженијим појединцима и заједницама у храни, хигијени, одећи, обући, у народној кухињи, доделом хигијенских пакета, акцијама добровољног давања крви, помоћи најстаријима и свима којима је помоћ потребна. Велику активност Татјана је остварила у стварању и раду мреже волонтера. Волонтери свих генерација окупљају се и раде са великом посвећеношћу и радошћу. Својим радом, животом и угледом Татјана Глушчевић представља пример успешне, одговорне, посвећене и надасве хумане особе, отвореног срца, свесна важности посла који ради и вредности циљева којима тежи. За сву хуманост, спремност да помогне у невољи, за ангажовање у организацији помоћи код хуманитарних катастрофа, елементарних непогода, епидемија и других недаћа, за рушење стереотипа и предрасуда у односу на осетљиве групе становника са којима ради, за то што тешкоће подноси стојички , без много жалби, свесна значаја посла који ради додељује јој се Награда општине Врбас као највише признање које додељује наша локална самоуправа.

Уз Награде општине Врбас, ове године Општинско веће донело је одлуку да се додели и Посебно признање општине Врбас за изузетно пожртвовање, посвећеност и допринос у борби против COVID - 19, и то: Полицијској станици Врбас, Општој болници Врбас, Дому здравља "Вељко Влаховић" и Геронтолошком центру Врбас. 

"Посебно ми је задовољство што ова висока признања уручујемо добитницима на празник - Дан општине Врбас. Намера нам је да наградимо оне који су се несебично ангажовали у борби против епидемије у нашој општини. Тешко време пробудило је код наших суграђана дивне особине као што су солидарност, пожртвованост и несебичност. Током борбе са вирусом велики број наших суграђана, привредних субјеката, установа, органа и организација дао је немерљив допринос. Наши суграђани су показали да су дисциплиновани и да заједно можемо да се изборимо са најтежим искушењима. Лично сам убеђен да ће солидарност, брига о ближњима и показана несебичност и даље остати међу грађанима наше заједнице. Функционисали смо као тим, као права локална заједница у борби са тешким и невидљивим непријатељем, који се проширио у целом свету. Данашњи добитници примају признање у име свих запослених у њиховим установама. У Полицијској станици за несебично ангажовање часних полицајаца и запослених, који су на терену и на послу проводили дане и ноћи без одмора; у Општој болници Врбас и Дому здравља 'Вељко Влаховић' у име лекара, медицинских сестара и техничара, медицинског и немедицинског особља, који су радили непрекидно и даноноћно како би заштитили све нас; у име запослених у Геронтолошком центру који су несебично бринући о старим, изнемоглим и болесним често ризиковали и сопствено здравље. Чињеница је да се ретко дешава до је толико много нас зависило од толико малог броја вас који сте обавили тешке и одговорне послове на најбољи могући начин", рекао је Ројевић, председник Општинског већа. 

Посебна признања у име служби и установа које воде примили су: Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас, др Милан Попов, директор Опште болнице Врбас, др Јасмина Асси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", и Радмила Мусић, директорка Геронтолошког центра.

У име награђених захвалили су се Момчило Копривица и Владо Глођовић.

"Велика ми је част што сам постао добитник Награде општине Врбас и придружио се претходним добитницима. Хвала свима онима који су ме предложили и подржали, а награду сам добио још и раније од својих суграђана, поштовањем и добрим жељама, тако да ми се чини да је Награда општине Врбас продужетак већ суштинске добијене од грађана", рекао је Копривица. Начелник полиције Владо Глођовић истакао је да Посебно признање потврђује да локална самоуправа цени сарадњу и рад Полицијске станице, посебно у години борбе са COVID 19 вирусом, уз обећање да ће полицијски службеници и даље бити на на првој линији фронта и увек на услузи грађанима. 

Прилог ТВ Бачка


     

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"