Извештај о епидемиолошкој ситуацији

Институт за јавно здравље Војводине и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као несигурну, са тенденцијом погоршања, саопштено је из ове установе.

"У односу на претходну недељу регистрован је значајан пораст броја регистрованих случајева. Дневни број регистрованих случајева у АП Војводини континуирано расте од уторка, 20. октобра, те је током јучерашњег дана регистровано 86 нових случајева. Неповољна околност је што број хоспитализованих значајно расте.

У овом тренутку је 516 активних случајева на територији АП Војводине, што представља више него двоструко већи број у односу на претходну недељу. Највећи број активних случајева је у Новом Саду, 246, што је, такође, удвостручење у односу на претходну недељу.

Присутна је широка географска распрострањеност и активност вируса на територији покрајине, што указује на већу потребу стриктније примене мера заштите. Активни случајеви су присутни у 36 од 45 општина у АП Војводини. У овом тренутку у Новом Саду и Зрењанину је епидемиолошка ситуација неповољна са тенденцијом погоршања, док се у осталим градовима и општинама оцењује као несигурна са тенденцијом погоршања.

Током шест недеља септембра и октобра, на територији АП Војводине дошло је до континуираног пада броја регистрованих случајева и стабилизације броја активних случајева на ниском нивоу у односу на претходни епидемијски талас. Од прошле недеље региструје се тренд раста броја регистрованих случајева и погоршање епидемиолошке ситуације, као и прелазак у неповољну ситуацију у наредном периоду. Може се закључити да је епидемијски талас у АП Војводини у току.

Међу оболелима доминира радно активно становништво. Нису утврђене промене у броју и начину заражавања код деце у односу на септембар. Региструју се појединачни случајеви оболевања деце школског узраста, које је повезано са боравком у другим земљама или је до заражавања дошло од претходно оболелих родитеља односно ван школе. Још увек није регистровано преношење обољења међу децом у школским условима.

Институт апелује на све, да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система. Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

- Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
- Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
- Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
- Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
- Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
- Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
- Препоручујемо особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта", наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Војводине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"