Извештај о епидемиолошкој ситуацији

Институт за јавно здравље Војводине и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као несигурну, са тенденцијом погоршања, саопштено је из ове установе.

"У односу на претходну недељу регистрован је значајан пораст броја регистрованих случајева. Дневни број регистрованих случајева у АП Војводини континуирано расте од уторка, 20. октобра, те је током јучерашњег дана регистровано 86 нових случајева. Неповољна околност је што број хоспитализованих значајно расте.

У овом тренутку је 516 активних случајева на територији АП Војводине, што представља више него двоструко већи број у односу на претходну недељу. Највећи број активних случајева је у Новом Саду, 246, што је, такође, удвостручење у односу на претходну недељу.

Присутна је широка географска распрострањеност и активност вируса на територији покрајине, што указује на већу потребу стриктније примене мера заштите. Активни случајеви су присутни у 36 од 45 општина у АП Војводини. У овом тренутку у Новом Саду и Зрењанину је епидемиолошка ситуација неповољна са тенденцијом погоршања, док се у осталим градовима и општинама оцењује као несигурна са тенденцијом погоршања.

Током шест недеља септембра и октобра, на територији АП Војводине дошло је до континуираног пада броја регистрованих случајева и стабилизације броја активних случајева на ниском нивоу у односу на претходни епидемијски талас. Од прошле недеље региструје се тренд раста броја регистрованих случајева и погоршање епидемиолошке ситуације, као и прелазак у неповољну ситуацију у наредном периоду. Може се закључити да је епидемијски талас у АП Војводини у току.

Међу оболелима доминира радно активно становништво. Нису утврђене промене у броју и начину заражавања код деце у односу на септембар. Региструју се појединачни случајеви оболевања деце школског узраста, које је повезано са боравком у другим земљама или је до заражавања дошло од претходно оболелих родитеља односно ван школе. Још увек није регистровано преношење обољења међу децом у школским условима.

Институт апелује на све, да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система. Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

- Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
- Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
- Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
- Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
- Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
- Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
- Препоручујемо особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта", наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Војводине.

КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

17. нов 2020. КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

Веселину Милићевићу, сатиричару, афористичару и песнику з...

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

11. нов 2020. КУЛТУРА

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

Од данас па до 26. новембра у Ликовној галерији Културног...

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

10. нов 2020. КУЛТУРА

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

Након успешно окончане рестаурације и конзарвације, јавно...

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

09. нов 2020. КУЛТУРА

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

Престижна награда Бранковог кола, једна од најстаријих у ...

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

05. нов 2020. КУЛТУРА

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

Жири Јесењег литерарног и ликовног конкурса 2020, који је...