Конституисан Савет за здравље општине Врбас

Општина Врбас добила је нови Савет за здравље. Први састанак новоформираног тела био је прилика за разматрање актуелне епидемиолошке ситуације и информисање чланова о припремама за наставак борбе против заразне болести.

Конститутивној седници овог тела присуствовали су др Борис Љубас, представник Дома здравља "Вељко Влаховић", који је изабран за председника Савета за здравље, затим проф. др Сања Бијеловић из Института за јавно здравље Војводине, др Златко Лаиновић, представник Опште болнице Врбас, Марко Ускоковић из Републичког фонда за здравствено осигурање, Радмила Мусић, директорка Геронтолошког центра Врбас, Игор Црњански из Удружења грађана "Плави Врбас", Јована Вујтовић, помоћница председника општине Врбас, Јелена Ђуровић, директорка Апотеке Врбас, као и Мира Недић и Радмила Говедарица из Одељења за друштвене делатности Општинске управа Врбас.

"Може се закључити да је у поређењу са укупном ситуацијом у земљи, епидемиолошка ситуација у општини Врбас стабилна. Стабилној ситуацији нарочито је допринела организација рада на примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, а изузетно је важно што је павиљонски објекат на Старој хирургији, потпуно одвојен од главне зграде Опште болнице и претворен у COVID јединицу, као и потпуна изолација Одељења дијализе од осталог дела болнице, у чему је финансијску подршку реализацији овог пројекта пружила општина Врбас", саопштено је након седнице Савета за здравље. 

Др Златко Лаиновић упознао је чланове новоформираног тела са радовима које је Општа болница Врбас започела на техничком опремању зграде у којој су били смештани пацијенти заражени вирусом COVID 19, како би нови талас ширења епидемије био спремно дочекан. У току су радови на проширењу капацитета и планирано је обезбеђивање 70 постељних места са кисеоником.

Једна од тема седнице била је и како Савет за здравље може утуцати на понашање људи у данима високог ризика ширења COVID 19. "Мора се градити свест грађана о држању дистанце у било којој ситуацији, као и апеловати на редовно одржавање хигијене, без обзира на то да ли влада епидемија заразне болести или не", истакла је проф. др Сања Бијеловић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине. Она је истакла да је тенденција да се школе у случају појаве вируса не затварају, већ да се оболели ученици и ученици из контаката изолују и прате наставу од куће. Проф. др Сања Бијеловић је такође говорила о имплементацији Акционог плана јавног здравља на нивоу државе, важности бриге о јавном здрављу у ширем смислу и обавезама које ће тиме добити јединице локалних управа и њихови савети за здравље.

Мира Недић, чланица Савета, говорила је о мерама које се спроводе у образовним установама у општини Врбас. Она је истакла изузетан рад COVID амбуланте Дома здравља "Вељко Влаховић", Геронтолошког центра Врбас, Опште болнице Врбас и Полицијске станице Врбас, установа и служби које су за пожртвовање, посвећеност и допринос у борби против заразе, добили и Специјално признање општине Врбас. Најављена је и здравствено-промотивна активност у сарадњи са Удружењем грађана "Плави Врбас" у вези са обележавањем 14. новембра - Светског дана борбе против дијабетеса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"