"Плави Врбас" обележава Светски дан борбе против дијабетеса

Због пандемије COVID 19 и потребе да у овим данима посебно заштити своје чланове и све особе које им се обраћају за помоћ, Удружење за борбу против дијабетеса "Плави Врбас" ове године на посебан начин обележава 14. новембар - Светски дан борбе против шећерне болести. "Особе са дијабетесом спадају у једну од најугроженијих група и сходно томе, 'Плави Врбас' овога пута 14. новембар обележава на посебан начин, активностима у сарадњи са Саветом за здравље општине Врбас", саопштено је из овог удружења.

"На конститутивној седници Савета за здравље прихваћен је предлог да се направи 'Водич за особе са дијабетесом' са саветима како да се сачувају ова лица и шта да чине уколико оболе од коронавируса. Флајер чију припрему је материјално помогао Савет за здравље, биће дељен људима у Апотеци Врбас, Дому здравља 'Вељко Влаховић', Општој болници Врбас, Црвеном крсту Врбаса и Удружењу 'Плави Врбас', како би људи који нису технолошки писмени и немају приступ друштвеним мрежама, били упућени како да се сачувају и како да лакше преброде евентуалну заразу. Традиционално предавање и мерење нивоа шећера у крви за све заинтересоване грађане, овога пута је изостало због забране окупљања, али све информације у вези са контролама дијабетеса увек се могу добити у просторијама Удружења 'Плави Врбас', на адреси Маршала Тита 141, као и путем друштвених мрежа - Facebook страница Plavi Vrbas“, Facebook група Dijabetes Vrbas, Instagram профил Plavi Vrbas, као и на број телефона 063.885.0805", поручују из овог удружења.

Шећерна болест (Diabetes mellitus) представља једну од најчешћих хроничних незаразних болести и зато је велики јавно-здравствени проблем. По процени Светске здравствене организације и Међународне федерације за дијабетес, до 2030. године у свету ће 438 милиона људи боловати од дијабетеса. Највећи пораст броја оболелих се управо очекује у земљама у развоју, у које спада и наша земља. Према поменутим изворима података, у Србији од дијабетеса болује око 600.000 људи (10%) популације, а од дијабетеса типа 2 болује више од 95% од овог броја. Такође, према неким студијама најмање половина пацијената са овом болести нема постављену дијагнозу обзиром да код њих болест није ни препозната.

Како са годинама старости расте и преваленција оболевања од свих хроничних болести па и од диајбетеса, више од половине оболелих је из старосне групе преко 65 година. Нажалост, код великог броја људи дијагноза болести се поставља у одмаклом стадијуму, када су присутне бројне компликације. У Србији као и неким развијеним земљама у свету, дијабетес је пети по учесталости узрок оптерећености болешћу и пети узрок смртности. Од последица дијабетеса у нашој земљи годишње умре око 3.000 људи. Овај број је и већи ако се узму у обзир недостаци при евидентирању узрока умирања, нарочито код умрлих од инфаркта мозга, срца и хроничне болести бубрега, упозоравају из "Плавог Врбаса".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"