Извештај о епидемиолошкој ситуацији - 17. новембар

Институт за јавно здравље Војводине оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

Током претходног дана у Војводини је регистровано 956 нових случајева што је највише до сада у једном дану. Највише регистрованих случајева регистровано је у Граду Новом Саду 463.

У овом тренутку на територији 31 општини ситуација се оцењује као ванредна и то у: Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Кикинди, Суботици, Сомбору, Бачкој Паланки, Вршцу, Белој Цркви, Беочину, Опову, Жабљу, Алибунару, Сремским Карловцима, Пландишту, Темерину, Ковачици, Кули, Инћији, Руми, Врбасу, Бечеју, Иригу, Ковину, Шиду, Тителу, Житишту, Србобрану, Новом Бечеју и Новој Црњи. У осталим градовима и општинама ситуација се оцењује као изразито неповољна са тенденцијом погоршања у ванредну.

Институт апелује на све да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система. Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

- Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
- Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
- Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
- Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
- Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
- Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
- Препоручујемо особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"