Игор Шкундрић: "Комуналац" постигао добре резултате у 2020. години

Игор Шкундрић, вршилац дужности директора Јавног комуналног предузећа "Комуналац, сумирао је пословне резултате предузећа које води, забележене у 2020. години. На месту првог човека "Комуналца" Шкундрић је од 24. новембра, али и са претходне позиције извршног директора имао је увид у све сегменте пословања, што му омогућава да оцени годину на измаку и постигнуте резултате.

Како бисте описали пословну 2020. годину? Да ли сте задовољни резултатима пословања?

Игор Шкундрић: Ово је година пуна изазова. Општа епидемиолошка ситуација је променила начин живота свих нас, а самим тим и начин пословања предузећа. Морали смо организационо и економски да се прилагодимо новонасталој ситуацији. Задовољни смо резултатима пословања, с обзиром на прилагођавање ситуацији и наредбама кризних штабова око увођења посебних мера. Када све околности узмемо у обзир, постигли смо добар резултат.

Шта је било кључно у пословању ЈКП “Комуналац Врбас“ у години на измаку ?

Игор Шкундрић: Истакао бих да је кључно било то што смо кренули са изградњом водоводне мреже у насељеним местима у општини Врбас. Реч је о пројекту који се реализује већ пар година са Немачком развојном банком КfW и консултантском кућом Setec. У овај пројекат су укључени Република Србија и општина Врбас. Овај посао је вредан 4,2 милиона евра само за Куцуру и Савино Село и делом  је бесповратни кредит KfW банке, али већи део ћемо морати да враћамо почевши од 2022. године.

Коначно смо прешли са речи на дело. Решавамо проблем пијаће воде у врбаској општини, проблем који је присутан на територији целе Војводине, због конфигурације терена. У току су радови на постављању цевовода ка Куцури и Савином Селу у којима је вода лошијег квалитета. Од 2006. године не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Упоредо радимо на томе да обезбедимо додатна средства, како би и становници остала три насељена места имали исправну пијаћу воду. То је најзначајнија инвестиција, не само за „Комуналац“ него за целу општину Врбас у протекле две деценије.

Када је у питању епидемија коронавируса, као друштвено одговорно предузеће од почетка првог таласа били смо са општином Врбас на истом курсу и правовремено деловали. Препознали су нашу идеју и кренули смо у пројекат дезинфекције. Дезинфекција није основна делатност 'Комуналца' већ смо се у ходу прилагодили и спознали начин на који треба дезинфиковати објекте и јавне површине, како бисмо умањили могућност ширења короновируса. Наши радници су храбро пристали на такав задатак, иако им то није у опису посла. Редовно смо дезинфиковали све јавне установе, предузећа, јавне површине, путеве, објекте колективног становања. Сматрам да је то један од најзначајнијих задатака које је предузеће обавило у 2020. години. Са дезинфекцијом смо наставили и током овог таласа епидемије. Желимо да дамо максималан допринос на сузбијању вируса, све док друштво у целини не изађе из овог проблема.

Морам истаћи и да ми из године у годину настојимо да зановимо опрему, да набавимо савремене радне машине које помажу да квалитетно и ефикасно обављамо свакодневне послове, тако је било и ове године. Набавили смо неколико нових машина, нових возила. Током године имали смо низ подухвата с циљем да осавременимо пружање наших услуга, а са друге стране улагали смо у инфраструктуру предузећа, реновирали смо дотрајале објекте које користе сви запослени. Инвестиције су биле усмерене у више праваца и било их је заиста много.

Каква је наплата услуга које предузеће пружа?

Игор Шкундрић: Успели смо да подигнемо свест грађана на виши ниво. Они су схватили да је у заједничком интересу да плаћају комуналне услуге, јер део средстава које уплате инвестирамо у стратешке пројекте, као што је у овом случају реконструкција водоводне мреже у насељеним местима, а у плану је да се водоводна мрежа мења и у Врбасу.

Великим делом грађани плаћају своје рачуне у валути. Мањи део грађана задржао је стару навику и мишљење да су комуналне услуге - социјалне услуге и да не морају да их измирују. Стално апелујемо на њих. Прво покушавамо на споразуман начин да решимо проблем.

Комунално предузеће обавља широк спектар делатности без којих општина не би могла да функционише. Међутим, да би предузеће могло  да функционише и буде на услузи грађанима у свим својим сегментима рада, морамо имати средства, која обезбеђујемо, управо, кроз рачуне. За онај изузетно мали број корисника који не плате услуге долазимо у ситуацију да их морамо тужити. Ове године је било минимум искључења, јер смо били солидарни са грађанима имајући у виду ванредну ситуацију због епидемије.

Игор Шкундрић: Докле се стигло у реализацији пројекта унапређења водоснабдевања у општини Врбас и који су даљи кораци? Шта реализација овог пројекта доноси грађанима?

Морам да кажем да сам град  Врбас има воду високог квалитета. Делом се јавља проблем због старих цеви које планирамо да заменимо, али вода је веома квалитетна. Након завршетка пројекта стручна лица су закључила да је најцелисходније да насељена места снабдевамо водом из Врбаса путем цевовода.

Ове године свом снагом смо кренули у реализацију овог пројекта. Завршено је већ око 80 одсто радова на постављању цевовода  до Куцуре и Савиног Села. Иако је рок завршетка радова мај 2021. године, радови ће бити завршени  до краја јануара. Упоредо се ради на повећању издашности постојећих бунара на водозахвату, уз бушење нових. Рок за завршетак бунара је мај наредне године. Наставићемо са радом водећи рачуна да испунимо стандарде о безбедности водоснабдевања. Да би се комплетирала цела прича, потребно је, такође, опремити и поједине станице које ће технички воду спроводити до крајњих корисника. Рок за завршетак целог пројекта за Куцуру и Савино Село је септембар 2021. године. Надамо се да ћемо у септембру идуће године моћи да се похвалимо да ова насеља имају квалитетну пијаћу воду.

На овоме се нећемо зауставити. Упоредо се ради на одобрењу средстава са којима ћемо моћи да финансирамо проширење водоводне мреже, да пијаћу воду добију и Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село. Храбро смо се ухватили у коштац са овим вишедеценијским проблемом и одлучни смо да га решимо и да пијаћа вода стигне до свих становника врбаске општине. Код Канцеларије за јавна улагања Републике Србије имали смо више акција усмерених на добијање средстава за изградњу водоводног крака ка Бачком Добром Пољу, Змајеву и Равном Селу. Имамо зелено светло да кренемо са тим пројектом. Надам се да ће већ у новој години почети његова реализација. Упоредо ће се радити и канализациона мрежа до Куцуре и Савиног Села. Очекујемо да ће све то бити готово у року од годину до две дана, када ћемо моћи коначно да кажемо да је општина Врбас једна од ретких општина која има решен проблем воде за пиће и канализационе мреже. То није само прича, то ће грађани моћи да виде.

Да ли у 2021. години планирате промене у организацији, пословању? Каква ће бити кадровска политика предузећа?

Игор Шкундрић:  У овом предузећу запослен сам од самог почетка. Раније сам радио и у 'Стандарду' па ми је добро познат курс којим се креће предузеће. Наставићемо активности у истом правцу, али свака кадровска промена неминовно доноси и неке промене у пословању. Идеја је да стабилизујемо предузеће када су у питању ове ванредне околности са епидемијом. Да ефикасније обављамо свој посао, да сви запослени буду једнако упослени, да буде мало више дисциплине с једне стране и да рационализујемо расходе и пословање са друге стране. Идеја је да са постојећим кадром радимо најбоље што можемо, да сви буду распоређени у складу са стручном спремом, знањем и способношћу, да дају пун допринос у раду.

Стављени смо у одређене законске оквире где нисмо могли да запошљавамо нове људе, а за свако запошљавање морали смо тражити сагласност надлежног министарства. То су ограничавајући фактори који  су нас  спречавали да доведемо људе који нам требају, стручњаке у појединим областима, да би унапредили пословање предузећа. Зато  вршимо реорганизацију и са постојећим кадром и даље професионално и ефикасно обављамо посао који нам је поверен.

Увек су нам потребни нови запослени за послове на терену, физички радници који носе ову фирму и овим путем им се захваљујем. То су радници за потребе одржавања комуналне хигијене, сахрањивања, за одржавање водоводне мреже...

Имамо вишка запослених у администрацији, али већ сада смо спровели мере како они не би били технолошки вишак, да их упослимо у складу са стручном спремом, на пословима које морамо да завршимо. Један од принципа у 'Комуналцу' је оптималност у раду.

Да ли ће бити промена у односу према корисницима услуга предузећа?

Игор Шкундрић: Трудимо се, и тако ће бити и убудуће, да корисницима наших услуга увек будемо на услузи, да уважимо њихове сугестије. Путем анкете о степену задовољства квалитетом услуга које пружамо испитујемо колико су задовољни нашим радом и шта би требало поправити. Желимо однос поверења и сарадње. Трудимо се да пружимо што боље и квалитетније  услуге, а за узврат очекујемо да ту услугу у року плате како бисмо  унапредили пословање. За сада успевамо.

Какви су планови за пословну 2021. годину?

Игор Шкундрић: Планова има много. 'Комуналац' се не задржава само на делатностима за које је регистрован, већ је акценат и на друштвеној одговорности. Излазили смо у сусрет захтевима грађана, удружењима, хуманитарним организацијама, спортским клубовима и наставићемо да помажемо колико можемо. Настојимо да притекнемо у помоћ онима којима је то неопходно, јер сматрамо да је наш задатак и обавеза да се одговорно понашамо и бринемо о јавном интересу.

Као што сам већ нагласио, приоритет је  завршетак радова у Куцури и Савином Селу и почетак радова у преостала три насеља у општини. Уједно и да се заврши канализациона мрежа до Куцуре и Савиног Села. Уколико би то успели да урадимо већим делом, урадили би много.

Сви остали планирани послови и пројекти такође ће бити реализовани. Радићемо  на  осавремењавању, замени дотрајалих машина, што је предуслов да квалитетно обављамо поверене послове. Морамо да будемо конкурентни на тржишту када су у питању послови које могу да обављају и друге фирме. Наставићемо са улагањима у објекте, да реконструишемо инфраструктуру предузећа. Желимо модерно и ефикасно предузеће, са породичним односом према запосленима и пријатељским односима са корисницима услуга, да посао буде квалитетно обављен и да  сви буду задовољни.

Каква ће бити политика цена у наредној години? Да ли се очекује поскупљење услуга?

Игор Шкундрић: Дуже време нисмо подизали цене одређених услуга, примера ради ни цену одношења смећа за физичка лица, а ни цену услуга сахрањивања. Неке цене нису мењане 10 и више година, а трошкови рада  и материјала свакако иду на горе. Морамо узети у обзир и кредит KfW банке који је велики и који морамо вратити. Покушавамо да функционишемо са постојећим ценама, али пратићемо општу економску ситуацију у републици и општини. Уз сугестије и препоруке оснивача,  као партнери у раду, дефинисаћемо политику цена.

Како бисте оценили сарадњу са оснивачем предузећа, Скупштином општине Врбас?

Игор Шкундрић: Са oпштином Врбас имамо одличну сарадњу, чак бих рекао да, када је комунална област у питању, комуникација никада није била боља. Ове године добили смо камион смећар, а имамо назнаке да ћемо следеће године добити једну машину која нам је потребна, а за њену набавку не би могли да издвојимо од властитих средстава. За узврат настојимо да испунимо захтеве које стављају пред нас и да будемо на услузи грађанима. Заједнички дефинишемо циљеве и плански и стратегијски радимо. Пројекти о којима сам претходно говорио не би били могући да нису овако добри односи. На истом смо задатку и курсу. Предузеће је срце града, општина је, свакако, мозак. Морамо на овај начин деловати да би постигли циљеве и имали  уређену општину у којој  грађани имају услове за лагодан живот.

Шта Ви лично очекујете од пословне 2021. године и каква су вам предвиђања?

Игор Шкундрић: Пре свега желим и очекујем да ће се здравствена ситуација настала због епидемије коронавируса што пре стабилизовати. То је предуслов да будемо успешни на свим други пољима, да се живот настави. Јавно комунално предузеће 'Комуналац' даће све од себе, квалитетно и ефикасно ће испунити све обавезе и бити на услузи грађанима. Настојаћемо да бар за један степеник више него у претходном периоду допринесемо друштвеној заједници и будемо солидарни. Очекујем да заједно са оснивачем завршимо започете пројекте и покренемо неке нове, да након годину дана станемо пред грађане, па да они оцене да ли смо и колико били успешни.

извор: ЈКП "Комуналац"

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"