СО Врбас усвојила буџет за 2021. годину

Одборници Скупштине општине Врбас усвојили су локални буџет за 2021. годину. На V заседању у актуелном сазиву, последњем у 2020. години, на дневном реду нашло се 25 тачака, а највише расправе, вишесатне, изазвали су последњи ребаланс буџета за 2020. годину, и буџет за 2021. годину. Седница је трајала чак 26 часова, уз само неколико кратких пауза.

Образлажући буџет за 2021. годину, Предраг Ројевић, председник општине, истакао је да "Врбас свакога дана постаје финансијски све стабилнији", те да до краја мандата актуелне власти "бити место у коме ће реализација великих инвестиционих пројеката бити извесна".

"Упркос пандемији која је паралисала цели свет, па тако и нашу општину, Врбас се није задуживао. Успели смо да вратимо добар део наслеђених дугова и да унапредимо рад јавних предузећа и јавних установа. Успели смо да одржимо и привредну актвиност, образовни и здравствени систем и сачувамо животе грађана у тешким тренуцима ширења вируса. У борби против COVID 19, који је обележио 2020. годину, детаљно смо се придржавали препорука Кризног штаба Владе Србије, ангажовали смо све наше ресурсе у тој борби, како би грађани добили заштиту и наш јавни сектор наставио да пружа све услуге.

Буџет који смо припремили представља прецизну мапу нашег рада, детаљан списак наших потеза у наредном периоду, путоказ који грађанима предочава како и на који начин ћемо трошити новац који они уплаћују у општинску касу. Овај документ представља пут опоравка Врбаса. Сви смо свесни да постоје пројекти од пресудног значаја за будућност свих нас, зато смо у складу са пројектом 'Србија 2025' председника Србије Александра Вучића, период након избора користили да обезбедимо средства за реализацију више капиталних пројеката који ће драстично утицати на побољшање квалитета живота у нашој општини", рекао је Ројевић.

Према његовим речима, планирани приходи буџета у 2021. години износе 1.649.151.430 динара, што је у односу на ребаланс буџета за 2020. годину повећање од 6,52 одсто.

"Порез на зараде већи је за 30 милиона динара, порез на приход од самосталних делатности већи је за милион динара, порез на имовину за 10 милиона динара, приходи од продаје добара и услуга већи су за 10,1 милион динара, а трансфери средстава већи су за 54 милиона динара. Укупно, порески приходи износе 930,5 динара и већи су за 29,4 милиона динара у односу на пореске приходе 2020. године. Трансферна средства учествују са 446 милиона динара, ненаменски трансфери планирани су на 166 милиона динара, као и претходних година, капитални трансфери од других нивоа власти планирају се на 130 милиона динара, а текући трансфери од Републике Србије 120 милиона динара", рекао је објашњавајући приходну страну председник општине Врбас.

И расходна страна буџета утврђена је на 1.649.151.430 динара, и циљ је, како је истакнуто, "кроз прерасподелу средстава обезбедити несметано функционисање свих корисника буџета".

"Увећани расходи у односу на ребаланс буџета су: накнада за социјалну заштиту за 19,7 милиона динара, обавезе по дугорочном кредиту 24 милиона динара, планиране инвестиционе активности 74,1 милион динара, расходи за запослене што укључује плате, остала лична примања запосленим, као и одборнички додатак, износе 522 милиона динара, а планирана средства за плаћање роба и услуга износе 506 милиона динара. Субвенције су планиране у износу од 92,1 милион динара, а трансфери осталих нивоа власти, основно и средње образовање, Центар за социјални рад, Геронтолошки центар, Дом здравља, Апотека и слично, планирани су на 180,6 милиона динара. Накнада за социјалну заштиту планирана је у износу од 82 милиона динара, а дотације ка НВО, клубовима, удружењима, средства за подршку манифестацијама и верским заједницама, утврђене су на 39 милиона динара.

Буџет представља улагање у бољу будућност. Просперитет Врбаса представља тачку око које треба да се ујединимо. Уз подршку државних органа успели смо да обезбедимо значајна средства за инвестиције. Најзначајнији инвестициони пројекти су радови на изградњи транспортног цевовода питке воде Јужни крак - од Куцуре према Змајеву, у износу од 106 милиона динара, што ћемо обезбедити у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Србије, затим друга фаза истог пројекта ка Бачком Добром Пољу, вредности 87 милиона динара, као и трећа фаза и деоница према Равном Селу, вредна 36 милиона динара, све из истог извора.

Имаћемо и радове на реконструкцији водоводне мреже у делу Врбаса, вредне 91 милион динара, на изградњи канализационе мреже на западном краку - повезни цевовод Врбас Куцура са црпним станицама, који су вредни 216 милиона динара, као и радове на изградњи гасног вода од Основне школе 'Светозар Милетић' и Средње школе '4. јули', вредне 16 милиона динара. Планирају се и радови на изградњи Дома културе у Равном Селу, вредни 216 милиона динара, реконструкција Градског стадиона у Врбасу вредна 16 милиона динара, реконструкција ОШ 'Јован Јовановић Змај' у Змајеву, вредна 70 милиона динара, Гимназије 'Жарко Зрењанин' у коју ће бити уложено 55 милиона динара, изградња кружног тока у улици Маршала Тита, у шта ће бити уложено 55 милиона динара. Ту су и радови на Позоришту у Врбасу, купалишту на Шлајзу, адаптација Опште болнице, Дома за старе у Куцури, Дома културе у Змајеву", издвојио је неке од најважнијих пројеката који ће се радити Ројевић.  

Одборници опозиционе ГГ "Ослободимо Врбас" предали на предложене одлуке о буџетима, као и на друге одлуке, више стотина амандмана. Скупштинска већина није прихватила предложене измене и корекције, па су све одлуке усвојене у облицима у којима су се нашле пред одборницима. Поднети амандмани најчешће су се односили на измене износа на појединим позицијама у буџету, уз образложење да су неки од планова у овом тренутку тешко оствариви и да не постоји могућност да се реализују. Одборници ове ГГ на почетку заседања имали су и низ предлога за допуну дневног реда, инсистирајући да локални парламент расправља и о пословању комуналних предузећа и о формирању анкетних одбора за испитивање рада више установа, тела и закључених уговора.

Скупштина општине усвојила је у наставку заседања Пограм уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за 2021. годину, измене и допуне Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за период од 2018. до 2022. године, Предлог кадровског плана у Општинској управи општине Врбас, интерном ревизору општине Врбас и Правобранилаштву општине Врбас за 2021. годину, затим измену одлуке о начину, поступку и висини накнаде за успостављање права службености на непокретностима у јавној својини општине Врбас и Одлуку о продужењу важења Одлуке о доношењу Стратегије одрживог развоја општине Врбас за период од 2014. до 2020. године.

Скупштинска већина дала је сагласност на програме пословања и финансијске планове за 2021. годину ЈКП "Стандард", Јавне библиотеке "Данило Киш", Културног центра Врбаса, ЦФК "Драго Јововић", затим Центра за социјални рад општине Врбас, Геронтолошког центра Врбас, Апотекарске установе Врбас, Туристичке организације општине Врбас и Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас. Подршку је добио и План рада Општинског штаба за ванредне ситуације. Усвојени су и предлози Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"