Нове метео станице обавештавају пољопривреднике о стању на њивама

Више од 18.000 пољопривредника из Врбаса, Сомбора, Инђије, Бачке Тополе и Суботице од сада ће путем најсавременијих метео-станица моћи да се информишу о временским непогодама, као и појави болести и инсеката који прете њиховим усевима. Нове информације помоћи ће корисницима да увећају приносе, уз смањење оперативних трошкова и до неколико стотина евра по изласку на пољопривредно добро, пренео је РТВ.

Метео-станице увезане су са AgroLIFE платформом за ефикасније планирање пољопривредне производње, а постављене су у оквиру пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем" који је подржан од стране developpp.de програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводе га Немачка развојна сарадња (GIZ), НАЛЕД и TeleGroup. Поред временских података у реалном времену, који се ажурирају на сваких сат времена, предвиђање киша, мразова и високих температура прецизно је преко 90 одсто, а корисници апликације, упозорења ће добијати путем обавештења кроз апликацију.

"Сензори метео-станица прате температуру и влажност ваздуха и земљишта, јачину ветрова, влажност листа и количину падавина у реалном времену, а сви прикупљени подаци биће доступни и до годину дана уназад. У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње. Првих 50 станица постављено је у изабраним војвођанским самоуправама, а постоје амбиција и интересовање да се пројекат прошири и на друге градове и општине у Србији", рекла је Диана Глигоријевић, сувласница компаније TeleGroup.

Употреба AgroLIFE софтвера намењена је првенствено закупцима државног земљишта којим управљају локалне самоуправе, како би се уз прикупљање више информација о употреби спречила деградација њива и повећало задовољство корисника. Апликација је доступна и бесплатна и за све власнике приватних газдинстава као и веб страница са прегледом података које ове метео-станице обрађују.

"Од око 1.300 закупаца земљишта у пет пилот општина тренутно 615 лица планира своју производњу путем AgroLIFE платформе. Кроз податке прикупљене са метео станица и AgroLIFE платформу желимо да пружимо основ пољопривредним произвођачима и доносиоцима одлука на локалном и националном нивоу да боље планирају употребу земљишта ради повећања приноса, продуктивности и очувања квалитета земљишта", каже директорка за добру управу у НАЛЕД-у Ана Илић.

Амира Омановић, менаџер на пројекту у Немачкој развојној сарадњи истиче да процес и тренд дигитализације пружају велике могућности за модернизацију општинских услуга и процедура, па тако и у процесу управљања пољопривредним земљиштем. Корисницима, у овом случају пољопривредницима, отварају се нове могућности за повећање продуктивности и квалитета приноса у сарадњи са општинама.

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...