Буше се бунари, завршено 95 одсто водовода до Куцуре и Савиног Села

У пројекту спајања водоводних система Куцуре и Савиног Села са водозахватом у Врбасу, реализовано је 95 одсто радова. Тренутно се изводе радови на спајању цевовода, док је на изворишту у току опремање два нова бунара и тестирање трећег. Сви радови требало би бити готови до краја године, саопштено је из ЈКП "Комуналац".

"Више од 2.000 домаћинстава у Куцури и Савином Селу до краја године биће прикључено на централни градски водовод и добиће квалитетну пијаћу воду. Савремени водовод за 1.300 домаћинстава у Куцури, и 800 у Савином Селу, у сарадњи са општином Врбас и немачком инвестиционом банком КfW, гради Јавно комунално предузеће 'Комуналац'. Пројекат је вредан 4,1 милион евра, а радови се реализују са 'Setec' консултантском кућом КfW банке. Ово је најзначајнија инвестиција, не само за 'Комуналац' него за целу општину Врбас у протекле две деценије", рекао је Игор Шкундрић, в.д. директора ЈКП "Комуналац".

Он сматра да није било лако решити овај проблем и издвојити озбиљна финансијска средства, те да у последњих 16 година није ни било покушаја да се он реши. "Ухватили смо се у коштац са њим и до краја године квалитетну воду за пиће добиће житељи Куцуре и Савиног Села. Јасно је какав је значај овог пројекта када знамо да од 2006. године вода у овим насељима не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Тада је ситуација решена еко-чесмама као привременим решењем. То је дуго трајало. Ми бринемо о здрављу грађана, желимо да сви становници врбаске општине имају квалитетну воду за пиће. Упоредо радимо на обезбеђењу додатних средстава како би и грађани остала три насељена места у општини имала пијаћу воду истог квалитета као у Врбасу", истакао је Шкундрић.

Пословна јединица "Водовод и канализаија", према речима Шкундрића, поставила је озбиљан систем који функционише стабилно и постојано на пољу водоснабдевања и одвођења отпадних вода. Сви капацитети и сва бунарска поља су у функцији, цео систем је зановљен.

"Погонски смо спремни и сигурно ћемо моћи да квалитетно обављамо водоснабдевање у 2021. години док започети пројекат не буде готов. Тренутно се изводе радови на спајању цевовода водозахвата са Куцуром и Савиним Селом. Изведено је око 95 одсто радова. Радови на изворишту, такође, теку планираном динамиком. Избушена су три бунара. Два бунара се опремају, а за трећи се ради тест црпљења. Ако покаже резултате предвиђене пројектом, прелазимо на четврти и пети бунар. Очекујем да ће у наредна два месеца бити завршени радови на том делу проширења капацитета изворишта. Следи изградња постројења за третман воде, реконструкција пумпне станице у Врбасу и Савином Селу, као и изградња нове у Куцури", рекао је руководилац Пословне јединице „Водовод и канализација“ Мирослав Фејса.

Пројекат је тако конципиран да после ова два насељена места траса може да се прошири и на преостала три: Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село. Квалитетним пројектима аплицирано је за средства код Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и очекује се да ће средства бити одобрена. "Заједнички циљ општине Врбас и нашег предузећа је да сви грађани пију квалитетну воду. Зато користимо сва знања и стручност коју имамо да будемо што оптималнији и да испоручимо пијаћу воду која испуњава све критеријуме здравствене исправности", истакао је Шкундрић.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"