У септембру почиње градња брзе пруге НС - СУ

Сва предузећа и службе у Врбасу спремне су да пруже логистичку подршку за ефикасан почетак радова на градњи брзе пруге Суботица - Нови Сад, констатовано је данас на састанку руководства општине Врбас са представницима Јавног предузећа "Инфраструктуре железнице Србије", Саобраћајног института ЦИП и конзорцијума кинеских компанија "China Railway International" и "China Communications Construction Company", које ће градити пругу. Разговарало се о припремним активностима које је потребно обавити пре почетка радова на деоници кроз Врбас, који су заказани за септембар 2021. године, затим измештању инфраструктурних објеката, смештању материјала и уређењу железничке станице, као и организацији саобраћаја у граду у време радова.

"Општина Врбас и све њене службе и предузећа пружиће пратећу логистичку подршку, која је неопходна да се пројекат од значаја за целу Војводину и Србију реализује у предвиђеним роковима. Изградња нове, брзе пруге веома је значајна за Врбас и све наше становнике и привреднике. Савремена пруга и модерни возови омогућиће лакше и брже путовање Врбашана. Врбас је важан индустријски центар, и за наш бржи развој важно је обезбеђивање квалитетнијег транспорта роба и услуга. Уз то, нова пруга ће омогућити брже и ефикасније привлачење страних инвестиција и унапређење привредног амбијента у нашем граду. На тај начин моћи ћемо боље да искористимо све потенцијале и могућности развоја које обезбеђују председник Александар Вучић и Влада Србије", рекао је након састанка председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Пруга Нови Сад - Суботица дуга је 108 километара и део је међународног коридора Београд- Будимпешта. Уговор о финансирању потписан је са кинеском Ексим банком. Пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице, обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге и пута, као и уградњу нове електротехничке инфраструктуре за велике брзине. Радове вредне око 1,16 милијарди долара изводи кинески конзорцијум "China Railway International" i "China Communications Construction Company". Рок за извођење радова је 33 месеца.

КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

24. мар 2021. КУЛТУРА

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

У Градском музеју Културног центра Врбаса у уторак је јав...

Пролећни конкурс 2021.

16. мар 2021. КУЛТУРА

Пролећни конкурс 2021.

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", тр...