"И ЈА ВОЛИМ НЕКОГА СА АУТИЗМОМ"

Поводом Светског дана аутизма врбаcки полицајци послали су дирљиву поруку особама које живе са овим неуроразвојим поремећајем. Они су са својом децом у наручју испред полицијске станице у Врбасу раширили девет метара дугачак транспарент на коме је писало: "И ја волим некога са аутизмом", пренео је Блиц.

Начелник Полицијске станице Врбас Владо Глођовић каже за "Блиц" да је ово само једна у низу акција коју спроводе полицајци у склопу програма "Полиција у локалној заједници".

- На задовољство свих колега и грађана ми овај програм спроводимо од 2015. године и он поред едукативног карактера на коме инсистирамо има и хуманитарни карактер. Сарађујемо са бројним хуманитарним и невладиним организацијама и наши пријатељи из врбаског Удружења "Мултиарт" које, између осталог, пружа помоћ оболелој деци, објавили су позив грађанима да на Светски дан аутизма обуку нешто плаво у знак подршке особама са аутизмом. Ми смо због плавих униформи у том позиву видели велику симболику и одлучили смо да се, као и до сада, прикључимо напорима људи из локалне заједнице и да са нашом децом пошаљемо поруку подршке како би јавност била свесна да међу нама има драгих људи са извесним проблемом – објашњава Глођовић.

Подсетимо, Светски дан аутизма обележава се 2. априла и посвећен је особама које имају овај веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота а чији је узрок још непознат.

Према оцени Европског Парламента и Уједињених Нација, особе са аутизмом су једна од социјално најискључиванијих група људи а стручњаци широм света труде се да објасне јавности да аутизам није болест, да деца са аутизмом нису неваспитана деца и деца са проблемима у понашању.

Сматра се да особе које имају овај поремећај углавном имају просечну или натпросечну интелигенцију и развијен говор. Стручњаци истичу да се правовременим постављањем дијагнозе, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи.

izvor: Blic

КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

24. мар 2021. КУЛТУРА

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

У Градском музеју Културног центра Врбаса у уторак је јав...

Пролећни конкурс 2021.

16. мар 2021. КУЛТУРА

Пролећни конкурс 2021.

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", тр...