Обележен 08. април - Светски дан Рома

Симболичним истицањем ромске заставе на зграду Скупштине општине Врбас, те уручивањем дидактичко прибора деци припадницима ове националне заједнице, у општини Врбас данас је обележен 08. април - Светски дан Рома, дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају. Дан је службено био проглашен 1990. године у месту Сероцк у Пољској, месту VI Светског ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан крај Лондона од 07. до 12. априла 1971. године.

Део обележавања значајног датума за Роме организован је у вртићу "Дуга" у Равном Селу, у којем је деци подељен дидактички прибор, у циљу да се мотивишу да вредно уче и раде и у школским клупама, које их чекају. "Закон о основама образовања и васпитања је усмерио образовне установе ка повећању инклузивности, флексибилности и усмерености на појединачног ученика са свим његовим специфичностима. Образовна инклузија деце ромске националности је један од приоритета локалне образовне уписне политике. Од 01. парила почео је упис деце у припремне групе Предшколске установе, односно у први разред основне школе. У Основну школу 'Бранко Радичевић' у Равном Селу у први разред, као и у припремно одељење вртића, уписано је по шесторо ромске деце", рекла је Марија Милинић, помоћница председника општине Врбас. 

Поклоне су малишанима уручили представници Удружења Рома Врбаса. Председница Удружења Милица Шајин ангажована је као педагог и васпитач у бројним инклузивним програмима. "Ми из Удружења Рома Врбаса, у сарадњи са образовним установама и локалном самоуправом, трудимо се да сва деца имају исте почетне услове који могу утицати на успешно образовање. Светски дан Рома је прилика да пошаљемо поруку да сви заједно предузимамо активности да и децу ромске националности укључимо у образовни систем. Како је образовање пут до прекидања зачараног круга социјалне искључености, ја као волонтер у Црвеном крсту Врбаса пружам помоћ ромској деци у учењу. Циљ нам је да постигнућа деце из социјално депримираних средина, као што су ромска деца, буде на нивоу опште популације деце њиховог узраста", рекла је Милица Шајин, председница Удружења Рома Врбаса.   

У општини Врбас у три циклуса образовања, предшколском, основном и средњем, укупно је нешто више од стотину деце из ромских породица.

Прилог ТВ Бачка

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"