У општини Врбас биће реализовано шест пројеката из области културе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас 136 уговора, вредних више од 40 милиона динара, за пројекте из области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини и заштите и очувања традиционалног српског народног стваралаштва у АП Војводини. Конкурсе је спровео Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Општини Врбас, једна од њених установа и три удружења грађана добили су позитиван одговор за чак шест припремљених пројеката, укупно вредних скоро 2,5 милиона динара. Редом, општина Врбас реализоваће пројекат "Виртуални Врбас", вредан 600.000 динара, Културни центар Врбаса - Градски музеј Врбаса реализоваће два пројекта - "Обнова партизанске базе Центар", за шта је издвојено 500.000 динара, и "Костими и народне ношње", за шта је издвојено 800.000 динара, док је Регионално удружење српско-руског пријатељства "Род" средња Бачка Врбас, за пројекат "Дани хероја са Кошара" добило 300.000 динара, Удружењу "Војвођанска косидба" Бачко Добро Поље за манифестацију "Војвођанска косидба" припало је 100.000 динара, а Центру за одрживи развој и друштвени прогрес "Нови пут", за пројекат "Камп свирања традиционалних инструмената" одобрено је 150.000 динара.

У име општине Врбас уговор је потписала Тијана Алексић, заменица председника општине. "Захваљујући Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, општини Врбас додељена су средства у износу од 600.000 динара за реализацију пројекта 'Виртаулни Врбас'. Овим средствима креираћемо виртуелну презентацију покретног и непокретног културног добра и нематеријалног културног наслеђа општине Врбас. Истраживачи, образовне институције и сва јавност моћи ће на једном месту упознати културно богатство овог подручја, а циљ пројекта је заштита културних добара кроз дигиталну базу и културног агрегатора у виду веб презентације", рекла је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Један од пројеката реализоваће и Центру за одрживи развој и друштвени прогрес "Нови пут", који води Драга Радовић. "Део наших активности усмерен је ка деловању у области културе. Осмислили смо пројекат који треба да буде реализован кроз тродневни камп на ком би се деца упознала са старим народним инструментима и учинила прве кораке у свирању на њима. Камп ће одржати у Центру за физичку културу 'Драго Јововић', у септембру ове године, о народним инструментима и како се свира на њима децу ће подучавати стручњаци и професионални музичари Ансамбла 'Коло', а ми ћемо набавити инструменте и покушати на најмлађе генерације пренети културно богатство који чувамо од давнина. Ради се о гуслама, самици, двојницима, диплама и другим инструментима које не смемо заборавити. 'Нови пут' ће сачувати њихову вредност и научити нове генерације да се служе њима", рекла је Драга Радовић. 

Истичући важност пружања подршке пројектима који се баве неговањем, презентацијом и промоцијом традиционалног народног стваралаштва и истраживањем, заштитом и очувањем покретног и непокретног културног наслеђа, као и његовом дигиталном презентацијом, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, одао је захвалност свима који негују и чувају наше традиционално народно стваралаштво. "Реализацијом ових уговора, и у делу очувања покретне и непокретне културне баштине, предузимаћемо мере у свим сферама уметничког стваралаштва – од археологије до културно-уметничких друштава, да подржимо очување наше традиције и да се заједнички потрудимо да нашу културну баштину, посебно наше српско стваралаштво, представимо увек на иновативан и савремен начин", рекао је Мировић и поручио да морамо бити "достојни завета који су нам оставили наши преци и наставити да издвајамо знатна финансијска средства за ове области".

Уз Мировића, уговоре представницима локалних самоуправа, установа и културних друштава уручила је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

 

     

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"