Заштита животне средине у фокусу СКГО

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, председавао је данас другом седницом Одбора Сталне конференције градова и општина (СКГО) за животну средину и ванредне ситуације, која је организована у двострукој форми - уживо за све присутне и путем Zoom платформе. Скуп је био посвећен представљању Закона о климатским променама и Програма заштите природе за период од 2021. до 2023. године, али и разговору о смерницама за увођење родне перспективе у заштиту животне средине на локалном нивоу. У програмском делу дискутовало се о француским искуствима око локалних стратегија и акционих планова за сузбијање загађења ваздуха, као и о искуствима Шведске у области заштите ваздуха на локалном нивоу. Такође, разговарало се о плановима управљања отпадом у ванредним ситуацијама.

Обраћајући се скупу, председник општине Врбас и председник Одбора за животну средину и ванредне ситуације СКГО Предраг Ројевић, подсетио је присутне о значају заштите животне средине у локалним самоуправама.

"Данас, у 2021. години, када почиње примена Париског споразума, који су потписале све државе света, заштита природе кроз смањење емисије гасова који производе ефекат стаклене баште, постаје наш кључни задатак. Србија је данас земља са највећим бројем страних инвестиција у Европи. То нашој земљи омогућује да старе, прљаве технологије замени новим постројењима, која задовољавају услове еколошки одрживог пословања.

Развој технологије створио је могућност да се повећају економски бенефити а утицај на животну средину сведе на минимум. То је добро за све, државу и локалне самоуправе. Нова улагања и нова радна места обезбеђују раст прихода од пореза и локалних такси, а уједно осигуравају раст економског стандарда грађана. Раст и нове инвестиције омогућила је развојна политика председника Србије Александра Вучића и Владе Србије, а политичка стабилност и добар пословни амбијент довели су до раста страних инвестиција.

Већи стандард је вишеструко важан. Он локалним самоуправама омогућава да стратешки промишљају и решавају кључна питања из оквира својих надлежности и да кроз одрживо управљање отпадом смање загађења животне средине и ваздуха. Свесни смо да су угаљ и мазут још увек доминантни енергенти у већини локалних самоуправа. И сви знамо да су управо угаљ и мазут највећи загађивачи животне средине. Захваљујући напретку технологија потенцијали и могућности свих нас на локалном нивоу су знатно порасли. Постоје много јефтинији, и много учинковитији енергенти, као и могућности смањења прекомерне потрошње енергетских ресурса.

Општина Врбас може да послужи као пример добре праксе. Кроз конкурсну активност успели смо да комплетно снабдевање грађана Врбаса топлотном енергијом, с мазута, као лошег енергента, у потпуности пребацимо на гас. Тиме смо остварили енормне уштеде у буџету, а уједно смо драстично смањили емисију ЦО2 и загађење ваздуха", рекао је о искуствима општине Врбас Ројевић.

Он је указао да локалне самоуправе у креирању стратегија за заштиту животне средине треба да се ослоне и на искуства развијених европских земаља попут Француске и Шведске.

"Довољно је рећи да је Шведска један од оснивача Коалиције за климу и чисти ваздух из 2012. године, и по многим мишљењима је један од глобалних лидера у овој области. Швеђани и Французи с правом сматрају да борба против загађења ваздуха представља суштински део борбе против климатских промена. Како су то постигли? Свели су на минимум број аутобуса на дизел погон у јавном превозу. Драстично су смањили емисију угљеника из градских топлана и кућних ложишта, чиме су утицали на смањење деградације шума због употребе дрвних горива. А изузетне напоре уложили су и у уређење градских депонија, као великог извора метана и других једињења која штетно делују на животну средину.

Сваки напор који уложимо имаће вишеструке користи за квалитет ваздуха, здравље људи, економски и социјални развој. Бенефити до којих ће довести овакав приступ изазовима су вишеструки. Поред смањења штетних ефеката по природу, то ће утицати и на смањење трошкова домаћинстава повезаних за грејање. Здраво животно окружење и континуирани развој локалне заједнице, бољи услови живота за локално становништво су императивни задатак свих нас", истакао је овом приликом Ројевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"