Министарка Вујовић у Куцури: Саниране депоније морају остати чисте

Након обиласка радова на уклањању дивљих депонија у Пећинцима и Пландишту, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас и радове које је Јавно комунално предузеће "Комуналац" започело на дивљој депонији у Куцури. У општини Врбас биће уклоњене четири дивље депоније, за шта је Министарство заштите животне средине издвојило скоро 1,1 милион динара, уз обавезу општине Врбас да обезбеди додатних 270.000 динара.

"Ова акција данас се одржава широм Србије. Према пројекту Министарства заштите животне средине, у 43 општине и града биће уклоњено 500 депонија, а посета Куцури изабрана је на основу стварно добре сарадње са општином Врбас. Знамо да је ова дивља депонија уклањана више пута, а никако да неки грађани увиде да би требало да ове површине остану очишћене. Истовремено, са једне стране имамо слику изузетне природе - поља, а са друге депонију на којој се налази и комунални, и грађевински, и животињски отпад. Очишћене депоније морају остати такве, појачаћемо контролу, не желимо да чистимо из месеца у месец. Исто је са депонијама у Змајеву, у Равном и Савином Селу. Апелујем на све грађане широм Србије, на неодговорне појединце и привреду, да отпад одлажу на градске депоније. У Врбасу постоји градска депоније која може да прими сав овај отпад, али некоме је изгледа једноставније да га одложи овде, уз пут", рекла је министарка Вујовић.

Према њеним речима, чишћењем ових депонија поправља се квалитет земље, ваздуха и воде, а циљ је широм Србије у наредним годинама очистити свих 3.500 депонија. Министарка Вујовић упутила је апел и комуналним инспекцијама да доследно спроводе закон, предузму и мере кажњавања када је потребно, али и да се прибегне заштити површина ограђивањем, постављањем видео надзора или пошумљавањем.   

Вујовић је нагласила да је екологија један од главних приоритета Владе, додајући да нема града и општине у Србији у којима се тренутно не реализују еколошки пројекти који су од суштинског значаја за чистију будућност.

Министарку Вујовић на лицу места, уз ангажоване раднике ЈКП "Комуналац", дочекали су Предраг Ројевић, председник општине Врбас, Тијана Алексић, заменица председника, Ивор Лукин и Срђан Станић, чланови Општинског већа, и Игор Шкундрић, директор ЈКП "Комуналац".

"Општина Врбас у сарадњи са Министарством заштите животне средине, санираће велику дивљу депонију у Куцури, што је веома важно за све становнике овог места. Ову дивљу депонију и сами смо до сада више пута чистили, и неприхватљиво је да толика средства усмеравамо у исти посао, а не у неке важније ствари, а све због неодговорних појединаца. Надамо се да се то више неће догађати и после овог уређења предузећемо и додатне мере како би спречили поновно одлагање отпада на овом месту. Иначе, ово није једини пројекат који реализујемо уз подршку овог министарства, због чега изражавам пуну захвалност министарки Ирени Вујовић", рекао је Ројевић.  

Након боравка у Куцури, министарка Вујовић обишла је и Централни пречистач за прераду отпадних вода у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"