Обележен Дан сећања на страдање Срба 1995. године

Сања Жигић, председница локалног парламента, представљала је данас општину Врбас на обележавању Дана сећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина, које је одржано у Храму Благе Марије на Банстолу. Била је ово прилика да се представници Покрајинске владе, градова и општина, организација и удружења, сви заједно, поклане сенима настрадалих Срба и, како је истакла Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, изговоре реченицу нико ни у будућности не сме престати да изговара: "Никада, али баш никада вас нећемо заборавити".

"Зашто је та реченица толико важна и зашто је незаборав нешто што треба и мора да буде не само наша обавеза, него и наш завет, а рекла бих и део нашег колективног менталитета? Зато што је од страшног злочина хрватских и муслиманских снага у којем је у 13 западнокрајишких општина невино страдало преко 1.660 наших сународника, у којем је њих више од 120.000 протерано, а њихови домови разорени и опљачкани, минуло је више од четврт века, а да за сво то време нико за то није одговарао", нагласила је Милошевић и додала да смо данас, "као појединци и као народ у целини изложени бруталним и бестидним покушајима да се наше жртве не само умање, него и да се претворе у џелате и да се потпуно изврне историја и нашем народу припише не само кривица за све злочине, него чак и за геноцид".

Скуп на Банстолу био је одавање почасти и подсећање на невине српске жртве у Мркоњић Граду, Дрвару, Гламочу, Босанском Петровцу, Грахову, Купресу, Доњем Вакуфу, Јајцу, Рипачу (Бихаћу), Босанској Крупи, Санском Мосту и Шипову. "Нека је вечна слава свим српским жртвама злочина у 13 западнокрајишких општина из 1995. и нека је вечни мир њиховим напаћеним душама", поручила је на крају излагања ресорна секретарка. Након црквеног богослужења, венце крај споменика "Крајишка суза" положили су и представници Савеза крајишких удружења, представништва Републике Српске у Србији, представници Града Новог Сада, Завичајниог удружења "Јањана" и Отаџбинског покрета.

КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

15. сеп 2021. КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

Фестивал поезије младих у Врбасу, најзначајнија поетска м...

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

10. сеп 2021. КУЛТУРА

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" рас...

Отворена изложба графика Радована Јандрића

09. сеп 2021. КУЛТУРА

Отворена изложба графика Радована Јандрића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

13. авг 2021. КУЛТУРА

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за у...

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба"

02. авг 2021. КУЛТУРА

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба…

Културно просветно друштво "Сирмаи Карољ" и ове године ор...