Општина Врбас у бази података (БЕФС) о пројектима који се финансирају из фондова ЕУ

Данас су у Покрајинској влади потписани споразуми између свих 45 локалних самоуправа и Фонда "Европски послови" АП Војводине о укључивању у свеобухватну базу података (БЕФС) о пројектима финансираним путем екстерних извора.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић овом приликом изјавио је да је од 2012. до 2019. године покрајинска администрација субвенционисала 488 пројеката са више од седам милиона евра. У том периоду, како је навео, јединице локалне самоуправе уз подршку Покрајинске владе, у износу од 3,2 милиона евра, реализовале су 151 пројекат.

"Покрајинска влада протеклих година била је успешна у вези са реализацијом средстава из фондова Европске уније. У том процесу били смо ефикасни, транспарентни и одговорни, и наставићемо да уз подршку наших фондова и других институција подстичемо локалне самоуправе како би у наредном периоду биле ефикасније када је реч о расположивим изворима финансирања", рекао је Мировић. Он је оценио да је Покрајинска влада била веома активна и у оквиру ИПА и Интеррег пројеката прекограничне сарадње. "Важно је да будемо окупљени око пројеката. Уз помоћ средстава из Европске уније урадили смо много важних пројеката за грађане Војводине, уз сваки оправдан динар, а у наредном периоду све више средстава усмераваћемо на заштиту животне средине и унапређење локалне комуналне инфраструктуре", истакао је Мировић.

Директор Фонда "Европски послови" АП Војводине Александар Симурдић рекао је да база података треба да служи добијању показатеља који ће бити од користи покрајинској администрацији у креирању будућих јавних политика и јачању институционалних капацитета, у циљу што ефикаснијег коришћења екстерних извора финансирања. "Овај пројекат треба да покаже да заједно, као три нивоа власти, уз партнере из Европске уније, у наредном периоду можемо да будемо још конкретнији и ефикаснији када је реч о расположивим изворима финансирања", навео је Симурдић.

Шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бертолини изјавио је да заједно можемо урадити много тога и да је изузетно важно подизати свест локалних заједница и интегрисати носиоце економског и регионалног развоја.

 

КУЛТУРА

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

11. окт 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

Ликовна галерија Културног центра Врбаса расписала је кон...

Предавање др Драгане Малешевић у ЈБ "Данило Киш"

11. окт 2021. КУЛТУРА

Предавање др Драгане Малешевић у ЈБ "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" организоваће у четвртак, 14...

Рајко Р. Каришић промовисао књигу портрета Врбашана

25. сеп 2021. КУЛТУРА

Рајко Р. Каришић промовисао књигу портрета Врбашана

Рајко Р. Каришић, уметнички фотограф, представио је синоћ...

Изложба графика Диане Моралес Галициа

24. сеп 2021. КУЛТУРА

Изложба графика Диане Моралес Галициа

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

"Панонски вашар" поново у Врбасу

24. сеп 2021. КУЛТУРА

"Панонски вашар" поново у Врбасу

Врбас ће у суботу и недељу, 25. и 26. септембра, бити дом...