Обележен Дан ослобођења Равног Села

Поводом 14. октобра - Дана ослобођења Равног Села, у овом месту данас су положени венци на спомен обележје палим борцима НОБ-а и жртвама фашизма. На овај начин, уз пригодан програм у ком су учествовала деца из Предшколске установе "Бошко Буха" и ученици Основне школе "Бранко Радичевић", обележена је 77. годишњица ослобођења и још једном јавно указано на потребу очувања успомена на славне дане прошлих борби и свих тековина рођених у њима, прво и најважније слободе.

Венце су положили руководство општине Врбас, на челу са Предрагом Ројевићем, председником општине, и Сањом Жигић, председницом Скупштине општине, затим представници Месне заједнице Равно Село, Општинске организације СУБНОР-а, некадашњи штићеници Дома за децу палих бораца, који је током педесетих година прошлог века радио у овом месту општине Врбас, као и локални одбори Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

"СУБНОР тежи да сву децу научимо и наведемо на трагове антифашизма, на оно што и ми пратимо од краја Другог светског рата, да им усадимо вредности антифашизма и патриотизма од најмлађих дана. И данас сведочимо неким фашистичким идејама око нас, неко моћан чак то и подржава и то нам тешко пада, али на нама да се боримо да до тих појава не дође, да људи не би поново страдали. Тога има стално и против тога се морамо увек борити", рекао је након полагања венаца Вељко Миловић, председник ОО СУБНОР.

Један од штићеника Дома за децу палих бораца био је и Милан Миловац, данас пензионер у Новом Саду. Сваке године, како је рекао, 14. октобра посећује Равно Село, одаје почаст свим палим јунацима и жртвама фашизма, али и подсећа се тренутака који су обележили његово рано детињство. "У Дому сам био четири године, од 1955. до 1959. године. Чини ми се да смо били збринути боље и од неке равноселске деце у својим породицама, ништа нам није недостајало, ни љубави коју су нам поклањали васпитачи и управник који нас је водио. Дом је радио око осам година и кроз њега је прошло 250 дечака и девојчица, летње распусте смо проводили у Дубровнику, на полуострву Лапад. Само речи хвале се могу изрећи за оно што нам је пружено, као и за цео систем и државу која је бринула о деци палих бораца", рекао је Миловац, родом из Шипова у Босни у Херцеговини, чији је отац пре његовог рођења погинуо у партизанима, при ослобађању Травника.

На славне дане антифашистичке борбе у овом делу Војводине, током програма подсетио је Боро Војиновић, кустос у Градском музеју Врбаса.  

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"