Потпредседница Владе Зорана Михајловић посетила општину Врбас

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, боравила је данас је у Змајеву и Врбасу. Она је прво у домаћинству Змајевчанке Анке Петровић присуствовала замени столарије у оквиру пројекта унапређења енергетске ефикасности на стамбеним објектима, а затим обишла радове на реконструкцији вртића "Бубица" у Врбасу, чији део финансира Амбасаде Швајцарске. Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике оценила је приликом посете да је унапређење енергетске ефикасности национални пројекат који значи смањење потрошње енергије и здравију животну средину.
 
"Пре шест месеци смо овде потписали уговор и верујем да ће све бити готово у мају. Када радови буду завршени, видеће се значај унапређења енергетске ефикасности. Уместо 8,6 милиона динара, рачуни за топлотну енергију биће 1,6 милиона. Емисија угљен-диоксида ће бити око 70 процената нижа на годишњем нивоу. Разговарала сам и са пензионерком Анком, која учествује у пројекту замене столарије. Све ово радимо због грађана и наставићемо да субвенционишемо и замену столарије, промену котлова за грејање, као и постављање соларних панела. Јако је важно да грађани препознају значај пројеката и очекујемо да се на следећем јавном позиву, који ка градовима и општинама расписујемо крајем месеца, јави још већи број грађана. Обезбедили смо за ову годину више од 200 милиона евра у буџету, јер је подизање енергетске ефикасности важно као да градимо електрану. Годишње бацимо кроз прозор производњу једне електране, а унапређењем енергетске ефикасности обезбеђујемо уштеде и за домаћинства и за државу", рекла је Михајловићева. Она је додала да ће следећи јавни позив за доделу субвенција за постављање соларних панела бити расписан током фебруара и позвала све локалне самоуправе да се пријаве. Посебне олакшице биће обезбеђене за неразвијене општине, као и за социјално угрожене грађане. "Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 20 до 25%, а рачуни ће бити нижи за 30, 40 процената", рекла је она.
 
Заједно са Зораном Михајловић Врбас су посетили Урс Шмит, амбасадор Швајцарске, и Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа.
 
"Хвала потпредседници Владе, Министарству рударства и енергетике и Амбасади Швајцарске на помоћи да реконструишемо четири вртића и школу, чиме ће се побољшати услови за боравак деце. Видели смо и радове у Змајеву. Све ово не би било могуће без привредног раста и политике коју спроводе Влада и председник Александар Вучић", рекао је Новаковић. Урс Шмит, амбасадор Швајцарске, изразио је задовољство наставком сарадње са Министарством кроз коју се унапређује енергетска ефикасност. "Задовољан сам што заједно настављамо са спровођењем пројеката којима се унапређује енергетска ефикасност. Вредност овог пројекта је 1,5 милиона евра. Швајцарска подржава напоре Министарства  рударства и енергетике да локалним самоуправама помогне у овој области. Обележавамо и 30 година сарадње Србије и Швајцарске и драго ми је да можемо заједно да радимо у области енергетске ефикасности и борбе са климатским променама, што је важан сегмент наше будуће сарадње", рекао је Шмит.
 
Добродошлицу високим гостима у Змајеву и Врбасу пожелео је Предраг Ројевић, председник општине, који је овом приликом истакао да тренутно улагање само у овом пројекту у Врбасу, у пет образовних објеката, вреди више од 175 милиона динара. "Завршетком радова биће обезбеђени бољи услови за рад и боравак за 700 ђака у школи и 610 малишана у вртићима, а локалној самоуправи пројекат ће донети смањење трошкова и издвајања за загревање објеката. Све ово је показатељ да се општина претвара у енергетски ефикасну. Такође, заједно са Министарством рударства и енергетике спроводимо и пројекат унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима и већ смо потписали 35 уговора за замену столарије. Хвала Влади Србије, хвала Влади и Амбасади Швајцарске, на сјајној подршци коју нам пружају и надам се да она у будућности може бити још снажнија", рекао је Ројевић.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...