Отворена изложба аутопортрета Јожефа Пехана

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је отворена изложба аутопортрета Јожефа Пехана, свестраног уметника, превасходно сликара, који је стварао у Врбасу крајем XIX и почетком XX века. Изложба је први програм из серије програма којим ће се током целе 2022. године обележавати 100 година од смрти славног сликара, осмишљеним под називом "Јожеф Пехан - век после". Изложених осам аутопортрета и један цртеж Јожефа Пехана, из фундуса Градског музеја, употпунили су и један аутопортрет Беле Пехана, Јожефовог сина, такође сликара, бројне старе фотографије, али и девет аутопортрета савремених сликара из Врбаса који стварају и данас, као доказ, како је речено на отварању изложбе, континуираног сликарског трајања које је пре више од једног века започео управо Јожеф Пехан.

Изложбу у Градском музеју КЦ Врбаса отворио је Никола Кусовац, историчар уметности и ликовни критичар, особа којој стицајем околности припадају заслуге што су Пеханове слике сачуване након пожара у којем је пре три деценије изгоре Дом културе. "Све ово што видимо вечерас, ове Пеханове слике, биле су у води. Одмах смо их склонили у новинску хартију која добро упија воду и послали у конзерваторску радионицу Народног музеја у Београду. Преживеле су, изгледају јако добро и поносан сам како смо то урадили. Велики познавалац дела Јожефа Пехана био је Бела Дуранци и њему смо се обраћали када смо желели нешто да сазнамо о Пехану, али знао сам да се ради о значајном сликару који је био у Нађбањи, а када стварате на том месту то значи да стварате на озбиљном нивоу. Кад помислите на аутопортрете помислите на Дирера, па затим на Рембранта, код нас на Стевана Алексића и, свакако, Пехана, и ова галерија слика с' разлогом привлачи нашу пажњу. Кроз њу се може сагледати живот овог човека, човека који је био наша веза према Пешти и Нађбањи, местима где су се окупљали авангардни сликари, и зато мислим да је ова изложба драгоцена. Не само због аутопортрета Јожефа Пехана већ и због аутопортрета сликара из Врбаса који и данас стварају и труде се да се континуитет не прекине. Свака част Врбасу", рекао је Кусовац.

"Јожеф Пехан је својим уметничким деловањем оставио траг у европској уметности и култури. Његово целокупно дело представља камен темељац за оснивање континуиране ликовне сцене града Врбаса, због чега се може рећи да је Пехан врбаски уметник. Његов уметнички развој који је почео у Бачкој Паланци је био пут заокрета, новина, заплета и разочарења. Био је сведок круцијалних промена у ликовном али и друштвеном животу целе Европе. Успео је да донесе дух промена у Врбас, иако је радио на релацији Врбас - Будимпешта - Нађбања. Почео је сликати надахнут делима фламанског барока северне Европе, копирајући дела из Уметничко - историјског музеја у Бечу. Након сусрета са истомишљеницима окупљеним око ликовне колоније у Нађбањи, и захваљујући путовању у Париз, упознаје нове тенденције запада и просветљује свој колорит. Почиње да слика декоративније и постаје носилац сецесионистичке уметности у Војводини. Пеханови портрети, а посебно аутопортрети, спадају у ред ремек дела трајне вредности. Управо на основу тих слика можемо пратити развојни пут Пехановог ликовног изражавања... Сто година након смрти великог уметника одајемо му почаст представљајући аутопортрете савремених стваралаца: Светислава Шљукића, Војимира Дедеића, Игора Радовића, Тање Перуновић, Петра Шушулића, Драгана Миличића, Сандре Марковић, Исидоре Миљанић и Радета Тепавчевића...", записала је у каталогу изложбе др Силвиа Јелачић, кустос Градског музеја и галеристкиња.

Весна Гргуровић, руководитељ Градског музеја Врбаса, истакла је овом приликом да је изложба покушај да се повеже прошлост и садашњост кроз презентацију Пеханових аутопортрета, са једне, и аутопортрета савремених сликара из Врбаса, са друге стране. "Припремили смо и друге програме да обележимо век од смрти славног сликара. Већ почетком марта организујемо шетњу кроз град, од места до места која се везују за његово име, од оног где је живео, где је стварао, где се дружио са људима, затим припремамо изложбу фотографија које је урадио, бавићемо се и другим темама које су интересовале сликара, попут музике или позоришта, посветићемо се и људима који су се бавили Пехановим наслеђем", рекла је Весна Гргуровић. 

Марија Милинић, помоћница председника општине Врбас, истакла је да је локална самоуправа поносна што кроз своје институције чува уметничко наслеђе Јожефа Пехана и што има прилику да овом и сличним изложбама приближи најширој јавности велике резултате уметничког стварања у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"