"И ја волим неког са аутизмом"

У суботу, 02. априла, обележава се Светски дан особа са аутизмом. Учешће у обележавању овог дана узео је Центар за социјални рад општине Врбас, Удружење "Мултиарт" и многе друге организације и удружења, свесни да су подршка и свакодневно укључивање деце са аутизмом и другим развојним тешкоћама у друштво, најефикаснији облик борбе против стигматизације ових особа.

Иначе, овај датум ове године по први пут биће обележен и на спортској манифестацији у Србији. Избор је пао на најпопуларнији спорт, фудбал, и стадион у Хумској.

„Заједница клубова Супер лиге и Прве лиге Србије, ФК Партизан и Удружење 'Мултиарт' из Врбаса, које даје подршку деци са развојним тешкоћама, осмислили су акцију под називом 'И ја волим неког са аутизмом'. Пред почетак утакмице Партизан – ТСЦ, фудбалери ће носити велики банер и мајице са наведеном поруком, након чега ће мајице бити подељене публици. На трибинама ће се наћи деца са аутизмом из Удружења 'Мултиарт', али и из других сличних удружења из Београда и околине. Непосредно пред почетак утакмице деца са аутизмом ће са родитељима посетити музеј Партизана и добити прилику да бораве на терену", наводи се у саопштењу.

Из Удружења "Мултиарт" напомињу да никада ниједно дете из њихове организације није било на фудбалској утакмици и да је ово огроман бенефит, како за децу са аутизмом и њихове родитеље, тако и за цело друштво, на путу борбе против стигматизације особа са аутизмом.

"Заједница клубова Супер лиге и Прве лиге Србије наставиће и убудуће да подржава овакве и сличне друштвено одговорне акције, уз уверење да су спортске манифестације право место за промоцију хуманости и позитивних вредности”, саопштено је из Заједнице клубова.

Шта је аутизам?

Аутизам није болест нити обољење - мозак особе са аутизмом функционише на другачији начин од већине људи. Аутизам се најчешће дефинише као развојни поремећај који утиче на комуникацију и понашање. Углавном јавља током прве три године живота. Испољава се кроз проблеме у говору, мишљену, чулном опажању и несналажењу у социјалним ситуацијама. Постоје блаже и теже форме аутизма, код блажих случајева особе са аутизмом могу завршити средњу школу, понекада чак и факултет и постати готово самосталне, док код тежих облика најчешће не долази до развоја говора и те особе никада не постану потпуно самосталне, те им је потребна интензивна подршка кроз цео живот.

Аутизам  нема везе са социјалним и економским статусом, као ни са расном припадношћу. Може се десити било коме.

Према Светској здравственој организацији (СЗО), свако 160. дете на свету има аутизам.У САД, где се ови подаци систематски сакупљају, Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) процењују да 2,21 %  одраслог становништва има аутизам.

Лек за аутизам до данас није пронађен. Упркос томе, пракса је показала да рана дијагностика, третман и укључивање у образовни процес могу помоћи. Деци са аутизмом је неопходна подршка мултидисциплинарног тима стручњака, који поред логопеда и дефектолога, укључује психологе, психијатре и неурологе услед придружених неуролошких сметњи у највећем броју случајева. Веома важна је подршка окружења, уже и шире друштвене заједнице и што раније дијагностиковање и укључивање у адекватне програме.

Уз адекватну подршку чак и особе са најтежим облицима аутизма могу значајно напредовати. На тај начин развијају се социјалне и комуникационе вештине, па особе постају самосталније и могу да воде продуктивнији живот. Особе са аутизмом су емотивне и желе комуникацију. Иако се у претходним годинама јавност боље упознала  са аутизмом, аутизам и даље повлачи са собом велику стигму у друштву.

Разбијање заблуда о аутизму:
 • аутизам није ментална болест,
 • деца са аутизмом нису неваспитана деца са проблемима у понашању,
 • не настаје због “хладних” родитеља који недовољно обраћају пажњу  на своју децу,
 • аутизам не настаје због емоционалне лишености и стреса.

Кључ лежи у прихватању. Свако од нас треба да негује своје разлике и да прихвата туђе. Сви имају право да равноправно учествују у свакодневном животу, и не треба да се због својих разлика осећају лоше. На тај начин ће овај свет постати лепше место.

Једно од обележја аутизма је плава боја, а 02. април подсећа јавност на неопходност подршке особама са аутизмом, елиминисање стигматизације и пуно друштвено прихватање особа са аутизмом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"