Врбас домаћин XXVII Сусрета резервних војних старешина

Vrbas, XXVII Susret rezervnih vojnih starešina

Овог викенда Врбас је домаћин XXVII Сусрета резервних војних старешина Никшића, Плужина, Бања Луке, Приједора и града домаћина, традиционалног окупљања замишљеног да буде темељ очувања јуначког војничког наслеђа насталог у бројним ослободилачким ратовима и борбама. Скуп је отворен свечаношћу у Центру за физичку културу "Драго Јововић", на којој је председник општине Врбас Предраг Ројевић уручио плакете и захвалнице заслужним појединцима и представницима организација које су допринеле афирмацији удружења резервних војних старешина у неговању и вредновању војничке традиције и патриотизма. Данас је за све госте из четири града Црне Горе и Републике Српске уприличен пријем у згради Скупштине општине Врбас.

"Задовољство ми је да вас поздравим у Врбасу, граду дуге и богате историје и слободарске традиције, који је више од две деценије домаћин сусрета резервних војних старешина. Одржавање оваквих манифестација доприноси афирмацији патриотизма, чојства и јунаштва, вредности које вековима представљају традицију српске војске. Састајемо се на годишњицу оснивања Савеза организација резервних војних старешина Србије и пробоја Солунског фронта. Војничка традиција и сећање на јунаштво генерација обавезују нас да се са пијететом односимо према онима који нас бране. Ратови које смо водили били су увек ослободилачки и праведни. Али, нажалост, сваки рат изискивао је велике жртве, велико страдање најбољих синова.

Данас су другачија времена. Политика Републике Србије и председника Александра Вучића посвећена је миру и стабилности. Главни приоритети наше државнoг руководства су економско јачање и развој Србије, као и развијање братских и пријатељских веза, и ширење привредне сарадње у региону. Иницијатива Отворени Балкан коју Србија предводи, пример је наше опредељености за сарадњу у свим областима, од економије, преко науке, културе, спорта и образовања. Нашој привреди у успону и нашем укупном развоју потребни су слободно кретање робе, услуга, људи и капитала. Само економски и војно јака Србија може заштити наше националне интересе и права наших сународника у земљама у окружењу.

Снажна војска је гарант мира и стабилности. И зато је значајно истаћи да Србија јача војску да би заштитила мир. Да би несметано могла да гради и развија Отворени Балкан. Да повезује привреде, да се регион уједињује, а не да се дели, да се граде ауто-путеви, мостови и пруге - пројекти који ће да нас спајају. У тешким временима која су пред нама, то ће бити од изузетне важности. И зато је важно да истакнем опредељеност општине Врбас да следећи политику развоја Србије, створи услове за бржи и бољи локални развој и обезбеди боље услове за живот сваког становника општине.

Истовремено, резервне војне старешине су темељ наше Војске. Ви и данас попуњавате више од 80 одсто старешинског састава у ратним јединицама. Ваша угледна организација основана је пре више од једног века, на иницијативу једног од највећих и најзаслужнијих српских војсковођа - војводе Степе Степановића, хероја Цера, Колубаре и солунског пробоја. Школу резервних официра завршиле си изузетне личности српске културе, уметности и спорта: од Вујадина Бошкова, Драгослава Шекуларца, преко Данила Киша, Љубе Тадића, Здравка Шотре, Миће Орловића и других. Општина Врбас ће у будућности бити поуздан партнер вашој организацији", поручио је резервним војним старешинама Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Пријему је уз домаћине, председника општине Ројевића, председницу СО Сању Жигић и заменицу председника општине Тијану Алексић, присуствовао и Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, који је истакао да на оваквим скуповима треба градити мостове пријатељства и сарадње, неговати солидарност и бити подршка једни другима. "Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, који је основала Скупштина Војводине, у свом делокругу рада има унапређење сарадње са институцијама Срба у региону у свим областима, и зато ћемо у наредном периоду као орган бити увек отворени за ваше иницијативе, предлоге, молбе и пројекте. Надам се новим сусретима у Никшићу, Плужинама, Приједору и Бања Луци", истакао је Ћутило.  

Момчило Пешић, резервни мајот и први човек врбаске организација Резервних војних старешина, припремио је заједно са сарадницима садржајан програм за пријатеље из Црне Горе и Републике Српске, који укључује посету Културном центру Врбаса, затим посету Бачком Добром Пољу, те обилазак више спомен обележја жртвама ратних догађаја на територији општине Врбас.

 

Vrbas, predsednik opštine Predrag Rojević

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"