Одржана радионица "Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада"

Академија женског предузетништва у сарадњи са Удружењем грађана "Женски центар Хоризонт" и општином Врбас, организовао је данас трибина на тему родне равноправности "Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада". Ова тема посебно је добила на важности након недавног усвајања нових законских решења која уређују ову област, осмишљених да унапреде родну равноправности и уведу нове инструменте за њихово спровођење.

"Кроз овај пројекат осмислили смо кроз три програма, а данас је на реду била презентација резултата истраживања и родне анализе на тему шта је економска, друштвена и новчана вредност неплаћеног рада жена. Анализе показују да жене раде 40 одсто више неплаћеног рада од мушкараца. У неплаћени рад спадају послови старања о члановима домаћинства, брига о деци и старијим, инвалидним лицима, послови из области свакодневног одржавања домаћинства, а посебна тема била је оцена вредности за локалну заједницу и друштво тог неплаћеног рада. Ту можемо говорити и о активностима разних удружења жена које раде на организацији многих догађаја и манифестација, на промоцији самог града, што често није вредновано и најчешће је неплаћено. Овим пројектом желимо да прво се договоримо а затим и применимо конкретне мере подршке женама на пољу смањења неплаћеног рада. У пројекат је укључено седам општина - Врбас, Кула, Сомбор, Суботица, Бачка Паланка, Бач и Беочин, и изабране су на основу потенцијала да стварно буду родно сензитивне, посебно јер имају локалне механизме за родну равноправност - или имају формирану комисију или савет за ову тему. Ови механизми морају бити главни актери у спровођењу мера и политика у овом случају за смањење обима неплаћеног рада, првенствено жена, али и мушкараца", рекла је о радионици Јана Худецова Забунов, директорка Академије женског предузетништва.

Ова радионица део је пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности, фаза 2", који  подржавају Агенција Уједињених нација за родну равноправност и Делегација Европске уније у Србији. Међу присутнима на презентацији били су представници и представнице општина Врбас и Кула, локалних јавних предузећа и установа, Центра за социјални рад, школа и цивилног сектора.

Марјана Мараш, председница Савета за родну равноправност општине Врбас и чланица Општинског већа за родну равноправност, истакла је да је нови Закон о родној равноправности донео обавезе да у оквиру познатих планова, програма и извештаја рада јавних предузећа и установа, од сада мора постојати и део који се односи на унапређење родне равноправности и садржи статистичке податке и опште и посебне мере како до тога ефикасно доћи. "И сам Савет за родну равноправност је новина, он је преузео функцију коју је до сада обављала комисија за праћење и остваривање родне равноправности. У обавези смо да у одређеном року донесемо акциони план који регулише ову област и ускоро ћемо конкурисати за средства за ове активности. И неплаћени рад биће другачије третиран од 01. јануара 2024. године, од тада ће сви имати обавезу да приказују тзв. неплаћени кућни рад, како би све то заједно кроз статистичке податке било унето у бруто друштвени приход на нивоу државе. Надамо се ће у будућности можда доћи тренутак да се на основу тога обрачуна и неки радни стаж. Треба да радимо на много тема, да вредно радимо на спровођењу новог Закона о родној равноправности по питању оба пола, али не само на нивоу права већ и на нивоу обавеза", истакла је овом приликом Мараш.  

 

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...