Врбас део пројекта "Разиграно родитељство"

Представници општине Врбас, Центра за социјални рад, Предшколске установе "Бошко Буха" и Дома здравља "Вељко Влаховић"  учествовали су данас на првом заједничком састанку градских/општинских радних тела за подршку подстицајном родитељству и развоју деце, који је организован у оквиру реализације пројекта "Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству" - "Разиграно родитељство". Први састанак радних тела одржан је у Новом Саду.

Овом приликом представљени су индикатори за мапирање капацитета и пракси локалних самоуправа за подршку родитељима и деци у периоду раног развоја из области међусекторске сарадње, области здравља, области предшколског образовања и васпитања, области социјалне заштите и популационе политике, те области локалних финансија.

"Циљ  програма 'Подршка подстицајном родитељству кроз игру', је да се унапреди квалитет услуга за децу раног узраста и њихове родитеље, кроз подршку родитељима у стварању сигурног окружења, доброг здравља, одгајања у складу са потребама детета и раног учења кроз игру. Програмом се покрећу промене на четири нивоа: родитељске праксе, институционалних и професионалних капацитета  здравства, образовања, социјалне заштите и локалних услуга намењених пружању доступне, квалитетне и одрживе подршке родитељима, затим јавних политика и прописа, као и уравнотеженог учешћа оба родитеља у подизању деце и развоју односа родитеља и детета од рођења", саопштила је након првог састанка Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Пројекат "Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству" има за циљ да развије и унапреди постојеће јавне политике и процедуре локалних самоуправа ради јачања система подршке родитељима и старатељима у првим годинама одрастања детета. Овај пројекат се реализује као део програма "Подршка подстицајном родитељству кроз игру", а који заједно спроводе УНИЦЕФ, СКГО, Конзорцијум институција и организација који чине Градски завод за јавно здравље Београд, Републички институт за социјалну заштиту, Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима, као и Институт за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...