Пажљивко прваке учио саобраћајним правилима

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Врбас, извели су представу "Пажљивкова правила у саобраћају" у Основној школи "Петар Петровић Његош", којој су присуствовали ученици првих разреда.

Кроз песму и игру, како то деца највише и воле, Пажљивко је учио малишане како да се понашају у саобраћају, како да се осамостале, да буду безбедна на путу од школе до куће и у свакодневним ситуацијама.

"Циљ нам је кроз ове представе и друге едукације показати деци и научити их како да на најбезбеднији начин постану учесници у саобраћају, како да сигурно стигну од куће до школе, како да се безбедно играју и бораве ван куће. Ово је само једна од активности коју Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас спроводи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије. Обраћамо се и старијој деци и приближавамо им теме које су њима важне и интересантне, делимо промотивне материјале, увек са намером да израсту у одговорне младе људе који познају прописе, брину о себи и о другим учесницима у саобраћају", рекла је након представе Тијана Алексић, председница Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас.  

Представу "Пажљивкова правила у саобраћају" ове године имаће прилику да виде деца из 80 локалних самоуправа, рекао је Младен Ковач из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. "Пажљивко и његов друг Стевица су осмишљени са циљем да децу уче правилима саобраћаја. Светске стратегије у овој области желе да број погинуле деце у саобраћају сведу на нулу, у том смеру је осмишљен и Форум за безбедност саобраћаја код нас, а да би тај циљ остварили до 2030. године, морамо спровести низ превентивних акција. Да би деца сутра постала безбедни возачи већ сада се морају учити правилима, како да се крећу улицом, како и где да се играју, како да се понашају у возилима, зато ове представе и други садржаји имају своју важност за њихово правилно одрастање", рекао је Ковач.

Маскота Агенције за безбедност саобраћаја укључена је у едукације најмлађих већ више од десет година. Ученици који су тада као прваци били обухваћени овом кампањом сада су у завршним разредима средњих школа. Осим едукативних представа, лик Пажљивка који упозорава децу шта је правилно а шта неправилно у саобраћају, појављује се и у ТВ спотовима, анимираним филмовима, на штампаним материјалима и такмичењима о безбедности у саобраћају. 

 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...