ДАН ОПШТИНЕ ВРБАС

Полагањем венаца на спомен гробницу на Градском гробљу, затим на споменик свим жртвама ратова у бившој СФРЈ од 1991. до 1999. године, споменик страдалим војницима Црвене Армије, и, на крају, и на споменик жртвама фашизма у центру Врбаса, а након тога свечаном седницом Скупштине општине Врбас и академијом на којој су уручене Октобарске награде, обележен је 20. октобар - Дан ослобођења и Дан општине Врбас.

Поштовање и захвалност за све учињено да би Врбас живео у слободи, у име свих грађана исказали су: представници општине Врбас - Предраг Ројевић, председник општине, Сања Жигић, председница Скупштине општине, и Тијана Алексић, заменица председника општине, делегација Општинске организације СУБНОР-а, други секретар Амбасаде Русије у Србији Станислав Лупин, затим службеници Полицијске станице Врбас, локални одбори Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Покрета уједињених пензионера Србије, Основне школе "20. октобар", Удружења српско-руског пријатељства "Род", као и организације СУБНОР-а Војводине, Новог Сада и суседних општина, као и Удруга антифашиста Вуковара.

"Ми живимо у граду у чије су темеље узидани храброст, слобода, мир и правда. Ми смо потомци хероја који су гинули у борби против фашизма да бисмо ми данас живели у миру. Од Козаре и Сутјеске до ослобођења Врбаса и пробоја Сремског фронта. Њихови подвизи и њихове жртве обавезују нас да им искажемо посебну захвалност. И посебно поштовање. Данас је тај дан. На данашњи дан, 20. октобра 1944. године, наши преци однели су велику победу у рату против фашизма. Тог 20. октобра Врбас је закорачио у светлу зору мира и слободе. Наша дужност је да стално подсећамо на немилосрдни, геноцидни план да се истребе цели народи. Обавезни смо да истину о страшном времену монструозних злочина Хитлерове фашистичке хорде преносимо младим генерацијама. Али, године крваве борбе крунисане су великим тријумфом. Уз много жртава и много патњи.

Наша је дужност да памтећи историју и поштујући жртву оних који су положили своје животе за нашу слободу градимо сигурнију будућност. Најбољи начин да то учинимо јесте да сваког 20. октобра када говоримо о ужасима рата, мислимо о благодетима мира. Наша посвећеност слободи, миру и просперитету треба да представљају наше најјаче упориште. То је политика Србије и председника Александра Вучића. Србија се бескомпромисно залаже за слободу и независност; за мир, поштовање, пријатељство, разумевање и уважавање у целом региону. Обавеза свих нас јесте да градимо бољу будућност за нашу децу", поручио је након полагања венаца поводом Дана ослобођења Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Уследила је свечана седница Скупштине општине и академија поводом Дана општине Врбас, на којој су књижевнику Мирославу Алексићу и вођству Хора "Бачки певачи" Културног центра Врбаса уручене Октобарске награде.

"Дан града и Дан ослобођења прилика су да наградимо најбоље појединце и искажемо им дужно поштовање, али и да грађанима положимо рачуне о раду на најважнијим пројектима. Пожртвованост, посвећеност, марљивост и узајамност одувек су красиле најистакнутије Врбашане и Врбас као место у ком се вреднују најбоље људске особине. Пре свих, брига о заједници и заједничком добру и успеху.

Иза нас је година великих пројеката, а у сусрет нам долазе, потпуно је јасно - времена озбиљних искушења. Морамо бити спремни да одговоримо на све изазове и обезбедимо даљи несметани развој наше локалне самоуправе.

У протеклој години општина Врбас је инвестирала више од 400 милиона динара у модернизацију и реконструкцију предшколских и школских објеката, домова здравља и домова културе, изградњу спортских терена и игралишта. Вртиће 'Бубица' и 'Полетарац' смо у потпуности реконструисали и обезбедили модерне услове за боравак око 480 малишана. Очекујемо да ускоро почне реконструкција 'Ливадице' и 'Виле', као и да своја врата за више од 700 ученика отвори потпуно модернизована ОШ 'Светозар Милетић'. У изградњу Дома културе и спортских терена у Равном Селу од пролетос је инвестирано више од 200 милиона динара, уређујемо зграду Месне заједнице и паркинг, реконструисан је Дом здравља, у Куцури је Дом културе добио нов кров, хала у Центру за физичку културу добила је нов паркет по европским стандардима. Изграђени су спортски терен и дечије игралиште у Блоку Саве Ковачевића, вредни 12 милиона динара. Уређени су школско игралиште у Бачком Добром Пољу и терен у Змајеву. Асфалтиране су улице Ослобођења, Исе Секицког и Ђуре Биљног у Куцури, и Виноградарска улица у Врбасу. А посебно сам поносан на изградњу новог водовода за становнике Куцуре и Савиног Села.  Улагање од преко 4,2 милиона евра представља највећу инвестицију те врсте у општини Врбас у последњих 20 година. Градња 14 километара водовода омогућиће да свих 6.000 становника ова два насеља, после две деценије, добије чисту и здраву пијаћу воду. Следеће године почеће изградња водоводне мреже ка Равном Селу, Змајеву и Бачком Добром Пољу.

Поштовани грађани општине Врбас, чињеница да сте нам на изборима указали огромно поверење за нас представља част, подстрек, привилегију и обавезу да предано и одговорно радимо да нашу општину учинимо још бољим местом за живот. Прогрес Врбаса је наша заједничка дужност. Волимо наш Врбас, наше Савино Село, Равно Село, Бачко Добро Поље, Змајево и Куцуру. Волимо Србију", истакао је Ројевић и захвалио се Влади Србије и Покрајинској влади на подршци, јер би, како је поручио, "локална самоуправа сама тешко могла да испуни планове динамичног развоја на чему с правом инсистира председник Републике Александар Вучић".

Председница Скупштине општине Врбас Сања Жигић истакла је да се Октобарске награде додељују за остварени рад и успехе у стваралаштву.

"Октобарска награда представља потврду посебности и посвећености. Признање за напоран рад и пожртвованост. Сваки човек, свака каријера је јединствена, али је сасвим сигурно да све овогодишње добитнике Октобарских награда, као најпрестижнијег признања, одликује исто - жеља да кроз лична достигнућа служе општем добру, свом граду, и својим суграђанима. И они то раде са несумњивим успехом. Општина Врбас ће са своје стране наставити да инвестира у развој сваког насеља, сваке улице, како би нам свима живот био још бољи", рекла је Жигић.

Примајући награду, Мирослав Алексић, књижевник, истакао је да је одавно познато да најтеже бити пророк у свом селу. "Све награде које сам до сада добио много ми значе, али ова награда на неки начин заокружује целу ту причу на најлепши могући начин. Увек сам се трудио, било где и било шта да сам радио, да дам највећи допринос граду у коме сам се родио, школовао и у коме живим, придржавајући се оне девизе, изреке једног паметног човека, да сваки човек треба да се пореди са само једним човеком и да тежи да буде бољи од њега свакога дана - од себе самог. Ја се увек тако водим. Такође, хтео бих да истакнем и један посебан осећај поноса. Случајно се збило да награде у истој години добију и моје синовице - Јелена, диригент хора 'Бачки дечаци', и Милена, члан хора, што нас чини додатно срећним", рекао је Алексић и захвалио Комисији за доделу награде и њеном председнику Предрагу Ројевићу на одлуци да управо он буде овогодишњи лауреат.  

Прослави Дана општине Врбас присуствовали су Брано Ћурчић, потпредседник Покрајинске владе,  Александра Ђанковић и Немања Завишић, потпредседници Скупштине Војводине, представници локалних самоуправа Суботице, Темерина, Малог Иђоша и Бача, верских заједница, удружења бораца и националних савета, као и представници братских општина Гедре, Ердута, Грачанице, Берана, Херцег Новог, Мојковца и Источне Илиџе, као и конзул Црне Горе у Србији Невена Ћировић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"