"Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све"

За непуних месец дана у Врбасу и селима општине одржано је 17 предавања на тему очувања и унапређења менталног здравља. Циљ Савета за здравље био је обезбедити могућност да се кроз низ трибина и радионица одговори на потребе грађана и њихову заинтересованост за одређене теме, и то на начин да буду усмерене ка свим старосним и циљним групама. Претпоследње предавање - "Анксиозност у свим добима", одржано је у Јавној библиотеци "Данило Киш" и на ову тему говорио је др Жељко Бибић, специјалиста психијатрије.

"Теме за младе тицале су се емоционалне интелигенције, емоционалне писмености, невербалне комуникације и о њима се говорило у Канцеларији за младе и Гимназији 'Жарко Зрењанин', док су теме за особе средњег доба имале у фокусу јачање отпорности у сусрету са стресом и промоцију капацитета за пружање системске психолошке помоћи на локалном нивоу, као што су Саветовалиште за брак и породицу у Центру за социјални ради или Психолошко саветовалиште у Дому здравља 'Вељко Влаховић', у којим раде стручна лица едукована за пружање помоћи. За најстарије суграђане, у сарадњи са Геронтолошким центром Врбаса и Црвеним крстом Врбаса, организовали смо и предавања на тему деменције и активностима које је спречавају или успоравају", рекла је Мира Недић, чланица Савета за здравље општине Врбас ангажована на реализацији овог пројекта.

Када је у питању ментално здравље, она је подсетила да грађани увек могу да имају подршку у наведеним службама, код свог изабраног лекара или у Савету за здравље, такође, који ће своје активности и даље усмеравати у организацију оваквих и сличних трибина и радионица.

"У разговору са нашим предавачима који су учествовали у серијалу 'Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све', који су, иначе, били већином из Врбаса, наглашено је да предавања овог обима и квалитета никада нису до сада организована, посебно не у мањим градовима попут нашег града. Врбас је 10. октобар - Светски дан менталног здравља обележавао активностима током скоро целог месеца. Наш циљ је био да серијом трибина анимирамо јавност и подигнемо ниво свести о потреби чувања и јачања менталног здравља", рекла је Мира Недић и захвалила свим предавачима на издвојеном времену и уложеној енергији у успех пројекта. 

Дејан Живковић, психолог ангажован у организацији Интегратива - Психолошки центар Нови Сад, један од бројних предавача током пројекта, није крио задовољство што је имао прилику да буде део манифестације "Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све".

"У нашем друштву се недовољна пажња придаје теми менталног здравља, а овакве манифестације су одличан начин да се, не само покрене прича о тој веома важној теми, већ и да се грађани подстакну да се баве својим менталним здрављем. Кроз позитивну енергију која се шири оваквим догађајима, учесници добијају јасну поруку о значају бриге за ментално здравље, али се и ради на смањивању стигме која често прати ову тему. Некада је само једна информација, само један разговор довољан да се један живот промени на боље. С тога, ако ова манифестација промени живот само једне особе, верујем да је њезина мисија испуњена јер свет се на боље мења тако што мењамо једну по једну особу", истакао је Живковић.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...