Одржана IV Национална конференцији о безбедности деце као путника

Чланови Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас учестовали су данас на IV Националној конференцији о безбедности деце као путника. Скуп је организовала организација In concept Маријана Јовановић, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије и Градском управом за саобраћај и путеве Новог Сада.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изјавио је да је потребно смањити страдање деце у саобраћају на нулу. „Хоћемо да нам ниједно дете више не губи живот на путевима. У томе нисмо у потпуности успели, али смо значајно смањили у односу на 2010. годину. Прошле 2021. 11 деце је изгубило живот у саобраћајним несрећама, а 2001. то је било 50 малишана. Просечно је до 2010. године страдало 36 деце годишње. Смањили смо број страдалих, али нисмо задовољни до оног тренутка док не спасимо сву децу", рекао је Стаматовић и додао да је свест о употреби дечјег ауто седишта и сигурносног појаса порасла. "Много је активности које Агенција спроводи заједно са локалним самоуправама. Синоним за безбедност данас су ауто седишта, јер организујемо њихову бесплатну поделу и обуке које су постале препознатљиве. Успели смо да безбедност деце наметнемо као тему“, нагласио је Стаматовић.

Конференцију је отворила министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић. "Деца нису бројеви, људи нису бројеви, али сликовитим приказом најбоље показујемо шта се дешава. На настанак обољења код деце не можемо да утичемо, али када су у питању повреде у саобраћају можемо. Видели смо бројеве који нас опомињу: у последње три године је 34 деце смртно страдало на нашим путевима, а 3.927 је повређено. Министарство које водим придружује се овој борби и имаћемо низ активности како би спречили да нам страдају деца", рекла је Кисић.

Националној конференцији о безбедности деце као путника присуствовали су и представници Града Новог Сада, Министарства унутрашњих послова Србије, гости из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске као и из Хрватске.

Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас и председница Савета за безбедност саобраћаја, истакла је да општина Врбас редовно учествује у свим акцијама које организује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, тако и оне у којој су дељена ауто седишта возачима који имају малу децу. Такође, организована су и предавања за родитеље, а план је наставити деловање на овом пољу, све док број страдалих не буде сведен на нулу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"