Одржана IV Национална конференцији о безбедности деце као путника

Чланови Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас учестовали су данас на IV Националној конференцији о безбедности деце као путника. Скуп је организовала организација In concept Маријана Јовановић, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије и Градском управом за саобраћај и путеве Новог Сада.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изјавио је да је потребно смањити страдање деце у саобраћају на нулу. „Хоћемо да нам ниједно дете више не губи живот на путевима. У томе нисмо у потпуности успели, али смо значајно смањили у односу на 2010. годину. Прошле 2021. 11 деце је изгубило живот у саобраћајним несрећама, а 2001. то је било 50 малишана. Просечно је до 2010. године страдало 36 деце годишње. Смањили смо број страдалих, али нисмо задовољни до оног тренутка док не спасимо сву децу", рекао је Стаматовић и додао да је свест о употреби дечјег ауто седишта и сигурносног појаса порасла. "Много је активности које Агенција спроводи заједно са локалним самоуправама. Синоним за безбедност данас су ауто седишта, јер организујемо њихову бесплатну поделу и обуке које су постале препознатљиве. Успели смо да безбедност деце наметнемо као тему“, нагласио је Стаматовић.

Конференцију је отворила министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић. "Деца нису бројеви, људи нису бројеви, али сликовитим приказом најбоље показујемо шта се дешава. На настанак обољења код деце не можемо да утичемо, али када су у питању повреде у саобраћају можемо. Видели смо бројеве који нас опомињу: у последње три године је 34 деце смртно страдало на нашим путевима, а 3.927 је повређено. Министарство које водим придружује се овој борби и имаћемо низ активности како би спречили да нам страдају деца", рекла је Кисић.

Националној конференцији о безбедности деце као путника присуствовали су и представници Града Новог Сада, Министарства унутрашњих послова Србије, гости из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске као и из Хрватске.

Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас и председница Савета за безбедност саобраћаја, истакла је да општина Врбас редовно учествује у свим акцијама које организује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, тако и оне у којој су дељена ауто седишта возачима који имају малу децу. Такође, организована су и предавања за родитеље, а план је наставити деловање на овом пољу, све док број страдалих не буде сведен на нулу.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...