У Куцури и Врбасу обележен Национални празник Русина

Врбас и Куцура били су у суботу домаћини низа догађаја који су организовани поводом Националног празника Русина, који се обележава у знак сећања на 17. јануар 1751. године и почетак насељавања Русина на територију данашње Војводине. Овај датум се од 2018. на предлог Покрајинске владе обележава као датум од покрајинског значаја. Програм обележавања почео је у 17.00 часова у Куцури, литургијом у цркви Успенија Пресвете Богородице, настављен је изложбама "Трагови памћења" и "Етно столови" у просторијама Каритаса и у црквеној сали, а све је завршено свечаном академијом у биоскопу "Југославија" у Врбасу. 

"Ми у Врбасу се поносимо чињеницом да у нашој општини сложно и у међусобном уважавању и поштовању живи више од 22 нације, које су уједињене у заједништву. И зато је за нас важно што су Врбас и Куцура ове године одабрани као места централног одржавања овог важног догађаја, како за припаднике русинског народа, тако и за нашу општину, Војводину и целу Србију. Од свог доласка на ове просторе Русини су дали и дају значајан допринос историји и развоју наше општине, Војводине и Србије, а наша општинска управа, следећи политику председника Александра Вучића и Владе Србије, посвећено брине о напретку општине Врбас и свих њених грађана.

Током претходних година реализовали смо многе инвестиције, на добробит наших комшија и пријатеља из Куцуре. Инвестирали смо 4,2 милиона евра у изградњу новог водовода, нових резервоара и бунара, чиме је обезбеђена пијаћа вода најбољег квалитета за домаћинстава у Куцури и Савином Селу. Реконструисали смо Дом културе. Инвестирали смо у уличну расвету и расвету на дечијим игралиштима и спортским теренима, поправили и уредили аутобуска стајалишта, уредили ловачки дом, трибине на стадиону, направили три нова игралишта, теретану на отвореном, уредили атарске путеве, уредили двориште Еванђеоске цркве.

Кроз свеукупни развој, кроз унапређење културе и очување традиције, и њиховим спајањем с визијом будућности, Република Србија, Покрајинска влада и општина Врбас подстичу креирање хармоничних односа који славећи заједништво, поштовање и срдачност, гарантују просперитет", рекао је поздрављајући присутне на свечаној академији и честитајући празник, Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

"Од доласка Русина у ове крајеве прошло је преко 270 година, и желим да изразим најдубље поштовање за чињеницу да сте, упркос мноштву искушења која су историјске мене тог времена носиле, успели да сачувате колективну и појединачну самосвојност и препознатљивост. Русинска национална заједница има изузетан значај у етничкој, културној и конфесионалној разноликости наше земље, разноликости чије неговање и унапређивање јесте један од приоритета политике Покрајинске владе“, изјавио је Мировић. Према његовим речима, то потврђује из године у годину све већа подршка свим областима важним за очување идентитета свих националних мањина које живе у Војводини.

Како је Мировић навео, Покрајинска влада пружа континуирану подршку информисању и образовању на русинском језику на свим нивоима – од предшколског до факултетског. "У оквиру конкурсног суфинансирања, пројекти заштите, неговања и представљања русинског нематеријалног културног наслеђа и издавачка делатност на русинском језику ове године биће подржани средствима за трећину већим од прошлогодишњих. Исто толико повећана је и подршка Заводу за културу војвођанских Русина као кровној организацији у очувању ваше културне самобитности, а тиме и идентитета у целини", рекао је Мировић.

Председник Националног савета русинске националне мањине Јоаким Рац изјавио је да је ово шеснаеста година како се обележава Национални празник Русина, уз сећање на претке, истакавши да ће ова година бити у знаку побољшања образовања Русина и неговања језика и културе.

„Честитам на истрајности јер сте успели, упркос великим изазовима, да сачувате своју националну заједницу и обележите име Русина. Србија је поносна на чињеницу да у њој живе припадници бројних народа, а русинска заједница је препознатљив и драгоцен сегмент“, изјавио је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов. Министар је нагласио да Војводина предњачи када су у питању подршка и високи стандарди који омогућују да се идентитет свих националних заједница негује и унапређује.

Свечаности су присуствовали и владика Георгије, амбасадор Украјине Володимир Толкач и други.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"