Инклузивно игралиште нови корак ка Врбасу без баријера

Србија постаје земља без баријера, а то показују инклузивна игралишта која се праве у читавој земљи. Једно од њих налази се у општини Врбас, пренео је Пинк ТВ.

Полазећи од значаја физичке активности за здравље и развој деце, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом иницирао је реализацију пројекта који је за циљ имао обезбеђивање активног окружења, односно квалитетног зеленог простора за рекреацију деце са инвалидитетом. Пројекат је урађен у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Локална самоуправа општине Врбас омогућила је да дечији инклузивни парк буде смештен у парку, у непосредној близини Центра за физичку културу.

Ивор Лукин, члан Општинског већа задужен за комуналне послове, рекао је за Пинк да је парк намењен деци са одређеним степеном инвалидитета, и да им нуди одређене физичке активности, које они не могу да остваре у редовним парковима, као и да су справе конципирање баш за њих. "Општина Врбас сваке године себи зада за циљ да бар уради један део инфраструктуре која је намењена олакшавању живота особама са инвалидитетом. Навео бих обарање ивичњака које смо радили у великом броју, једноставно ви можете сада центром Врбаса слободно да се крећете и да немате никаквих баријера", каже Лукин.

Изградњом инклузивног игралишта деци са инвалидитетом омогућено је да вежбају и буду физички активни, а како ће парк користити и редовна популација деце и омладине, изградњом парка доприноси се и социјализацијом деце са инвалидитетом. Ово инклузивно игралиште је доступно за свако дете. Оно је корак у правом смеру у којем иде општина Врбас. За изградњу инклузивног игралишта Сектор за заштиту особа са инвалидитетом определио је више од четири милиона динара.

Извор: ПИНК ТВ

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...