Новчана подршка за енергетску санацију у домовима 16 породица

Општина Врбас уручила је данас уговоре о додели бесповратних средстава за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова у 2023. години члановима 16 породица. Према уговору, ове породице добиће субвенцију у износу од 50 одсто од укупне вредности пројекта енергетске санације својих стамбених објеката, која најчешће подразумева замену прозора и врата, постављање изолације или замену пећи и котлова. Циљ је смањити губитке енергије, унапредити грејање и уштедети новац. Средства за реализацију пројекта обезбедили су општина Врбас и Министарство енергетике, а уговоре породицама уручила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

"Уручили смо 16 уговора вредних 4,5  милиона динара за 16 породица с територије општине Врбас, за енергетску санацију станова и кућа. Реч је о значајном програму Владе Републике Србије који општина Врбас спроводи другу годину заредом, а власницима станова и кућа омогућује да за половину укупне цене финансирају набавку материјала и извођење радова, имају боље грејање и климатизацију, и, што је још важније, имају мање рачуне, јер ће трошити мање енергије. Уједно се смањују и негативни утицаји на животну средину", рекла је Тијана Алексић приликом уручења уговора.

Она је истакла да је прошле године подршку добило 35 породица, и да су изведени радови укупне вредности 6,5 милиона динара, од чега је општина обезбедила 2,5 милиона динара. "Кроз овај програм смо за две године успели да обезбедимо 11 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности кућа и станова за 51 породицу. У сарадњи с Владом Србије настојаћемо да у програм енергетске санације, који обезбеђује уштеде у кућном буџету и удобан и комфорнији живот, укључимо све грађане општине Врбас којима је то неопходно", рекла је Алексић и додала да учешће у овом програму Владе Србије представља наставак политике претварања Врбаса у енергетски ефикасан град. "Ову политику спроводимо последњих година и успели смо да наше градске топлане више не користе мазут већ гас, а затим смо темељно реконструисали и два вртића и једну школу", истакла је Алексић.

Програм енергетске ефикасности заинтересованим грађанима омогућује замену прозора и врата, набавку и инсталацију котлова на природни гас, као и замену постојeћих ефикаснијим. Грађани су могли да конкуришу за набавку и инсталацију котлова на биомасу (дрвни пелет, брикет, сечку), замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела - радијатора и пратећег прибора, као и набавку и уградњу топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система и замену столарије.

"Све пријаве које је разматрала Комисија за доделу средстава су позитивно оцењене и ове породице добиле су подршку за енергетску санацију објеката. Важно је да смо овога пута имали знатно више понуђених мера које је прописала држава и надлежно министарство, чак осам, а наши суграђанина најчешће су се опредељивали за замену столарије и термоизолације, затим замену гасних котлова, чак смо имали и један захтев за подршку у постављању соларних панела. Нови конкурс очекује нас и у наредном периоду, држава је определила скоро 900 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности и ту грађани треба да искористе ту прилику и по повлашћеним ценама учине своје стамбене објекте енергетски ефикаснијим", рекао је Милан Глушац, председник Комисије за доделу средстава за енергетску санацију.

 

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...