Свечаном академијом обележен Савиндан

Академијом у биоскопу "Југославија" свечано је обележена школска слава - Свети Сава. Домаћин овогодишњег Савиндана била је Предшколска установа "Бошко Буха", чији су малишани за ову прилику припремили посебну приредбу. Васпитачима и деци гости су били представници локалне самоуправе, свештенства СПЦ, директори јавних предузећа и установа, као и запослени из свих образовних установа, родитељи и рођаци.

"Свети Сава је отац српске духовности, српски просветитељ, оснивач Српске православне цркве и реформатор државне управе. Његово Законоправило, према мишљењу многих правних стручњака, може се сматрати првим српским Уставом и једним од најсавршенијих и најсвеобухватнијих правних аката на територији Европе у том тренутку. Законоправило у 70. глава детаљно прописује уређење друштва, цркве и државе. Уз то, Свети Сава успео је да се избори за аутокефалност Српске православне цркве, а посебно ја значајан његов рад и допринос на ширењу просветитељства, кроз отварање школа и ширење писмености. Савин племенити дух и прегнуће остају заувек уклесани у темељима целокупне наше историје, као опомињући подсетник, и што је још важније, као сигурни, поуздани путоказ будућности. На данашњи дан његово велико, подвижничко дело снажно живи у нашем памћењу, оплемењујући наша стремљења. Његова племенита истрајност, посвећеност и преданост остваривању највиших и најплеменитијих циљева, инспирација су која нас обавезује да свакодневно унапређујемо наш образовни систем.

Општина Врбас издваја велика средства за унапређење услова образовања. Реновирамо школе у свим насељима. Улажемо у њихову енергетску ефикасност. У реконструкцију школа и вртића, у развој образовања, у претходном периоду уложили смо више од 300 милиона динара. Са перманентним улагањем у школство и вртиће наставићемо и у наредном периоду. Посвећеност учењу гарантује тријумф знања као начина живота. Поштовани просветни радници, цењени ученици, ви сте гарант да општина Врбас има сигурну и добру будућност", истакао је честитајући школску славу свим просветним радницима и ученицима Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

О значају Светог Саве и његовог наслеђа у утемељивању и изградњи образовања међу Србима, говорио је и Небојша Дешић, директор ПУ "Бошко Буха".

Свечане приредбе поводом Савиндана организоване су и у другим образовним установама.

Прилог ТВ Бачка

 

КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2023. КУЛТУРА

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебр...